Foto: FoNet/ 1 od 5 miliona

Prebi me prejaka reč

Da li su učesnici u prebijanju novosadskih studenata bar pomislili na posledice, eventualno hapšenje, na moguće dugogodišnje zatvorske kazne ili su se uzdali u to da istražni i pravni sistem jedva funkcioniše? Istinomer pokušava da ponudi odgovor na pitanja šta se događalo u tim glavama kada su drsko, u samom centru grada, u studentskom kampusu, izudarali mladiće bez griže savesti?

Za Mirana Pogačara iz Združene akcije “Krov nad glavom” u društvenoj atmosferi u kojoj se skoro svakodnevno poziva na rat, medijski linč i nasilje na ulici, i to od strane najviših instanci „nasilje postaje legitimno“. „To daje za pravo raznim grupama i pojedincima, sitnim činovnicima i batinašima da čine nasilne akcije. Niko nije izuzet iz tog konteksta. Meta smo svi mi koji prepoznajemo to sveopšte nasilje i želimo da ga sprečimo“, ističe Pogačar za Istinomer.

I Dr Mikloš Biro, klinički psiholog, smatra da batinjanje mladića u Novom Sadu nije izolovan slučaj, već da je posledica upravo atmosfere u društvu. „Mi živimo u totalitarizmu koji iz svoje ‘meke’ faze, besomučnog blaćenja političkih protivnika u skupštini, i u najpraćenijim medijima, agresivnom partijskom okupacijom svih državnih institucija, ubrzano klizi ka ‘tvrdoj’ fazi, u kojoj se vlast brani po svaku cenu. A u funkciji te odbrane vlasti, neistomišljenici se proglašavaju izdajnicima, proglašavaju se stranim telom koje treba eliminisati iz društva, što je direktan poziv na linč“, kaže dr Biro za Istinomer.