Foto: Fonet/Aleksandar Varga

Protest osmaka, traže poništenje završnog ispita i ostavku Šarčevića

Osmaci nekoliko beogradskih škola protestovali su juče ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu, zbog toga što su u javnost procureli zadaci iz matematike.

Nakon jučerašnje protestne šetnje preko Slavije i Resavske ulice, pozvali su na novi protest danas u 13 časova.

Đaci su ispred Ministarstva prosvete uzvikivali “Nećemo prijemni”, “Ostavka, ostavka” i nosili transparente sa natpisima “Kradete nam budućnost” i “Poništite završni ispit”, zahtevajući da se poništi mala matura i razreši ministar prosvete Mladen Šarčević.

Predstavnici roditelja učenika koji su protestovali ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, ušli su prethodno u zgradu Ministarstva ali im je obezbeđenje saopštilo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da razgovara s njima i da je ministar Mladen Šarčević na službenom putu. Roditelji su novinarima rekli da će, ukoliko ih niko ne bude primio na sastanak, na dan ispita ući sa svojom decom u učionice i bojkotovati test. Po njihovoj oceni, ministar nije smeo da ode iz zemlje na dan polaganja završnog osnovnoškolskog ispita.

Opozicione stranke, među kojima su Pokret Dveri, Demokratska stranka Srbije, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde, Dosta je bilo i Liga socijaldemokrata Vojvodine, takođe su zatražile ostavku Šarčevića.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odloženo je juče jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom. Ministar prosvete je za Novosti potvrdio da je test “provaljen” i najavio da će biti smena.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom utvrđeno je da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.