Foto: FoNet/Dragan Antonić

NUNS: Nedopustivo ponašanje Vesića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je saopštilo da najoštrije osuđuje nedopustivo ponašanje zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića koji je izjavio da ima uvid u internu komunikaciju urednika i novinara televizije N1.

Isitim povodom NUNS poziva Posebno tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal da istraži da li je, ko i na koji način neovlašćeno presreo internu komunikaciju u redakciji N1.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić izjavio je da ukoliko zamenik gradonačelnika poseduje interne mejlove televizije N1, kao navodni dokaz za “kampanju” koju ta televizija vodi protiv njega, to predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna od dve, a u nekim slučajevima i tri godine zatvora. “Reč je o krivičnom delu iz člana 142. Krivičnog zakonika, povreda tajnosti pisama i drugih pošiljki”, rekao je.

Goran Vesić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare izjavio da će objaviti mejl koji je novinarima N1 poslao direktor programa, Jugoslav Ćosić, a kojim im nalaže kako da izveštavaju. Vesić je i ovom prilikom optužio N1 da izmišlja izjave i vodi kampanju protiv gradske vlasti. Nakon što je on napustio pres konferenciju, njegova savetnica za medije Maša Radulović uputila je niz uvreda ekipi N1 i zapretila da ta televizija ubuduće neće moći da postavlja pitanja na konferencijama za medije zamenika gradonačelnika ukoliko novinari ne pošalju pitanja unapred lično njoj. Televizija N1 saopštila je da direktor programa N1, Jugoslav Ćosić, novinarima nikada nije izdao bilo kakvu direktivu za kampanju protiv gradskih vlasti i zamenika gradonačelnika, kao i da će, ukoliko je zamenik gradonačelnika došao u posed regularne i uobičajene imejl korespodencije urednika koji planiraju program, N1 Posebnom tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal uputiti zahtev da istraži ko je i na koji način neovlasćeno prisluškivao i presretao komunikaciju u televiziji N1.