Foto: Crta

Marinović favorit vladajuće koalicije za poverenika, civilno društvo predlaže Nevenu Ružić

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, najizvesniji je kandidat vladajuće koalicije za novog Poverenika za informacije od javnog značaja, dok civilno društvo predlaže da Nevena Ružić iz Službe Poverenika rukovodi ovom institucijom.

Marinović je u razgovoru za Danas potvrdio da je voljan da obavlja ovu funkciju. “Naravno, pitaju se oni koji predlažu. Ne znam da li sam jedini kandidat vladajuće koalicije, to ćemo da vidimo u petak kada ističe rok za predlaganje kandidata. Dakle, kontaktirali su me i pitali da li bih bio novi poverenik, odgovorio sam potvrdno, ali ne znam da li sam jedini kandidat”, rekao je.

Više od 60 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika stručne i naučne zajednice pozvali su narodne poslanike da podrže Nevenu Ružić kao kandidatkinju za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti “jer ispunjava sve kriterijume koji garantuju da će obavljati dužnosti poverenika odgovorno i savesno, u skladu sa zakonom i dobrom demokratskom praksom, nezavisno od političkih i drugih uticaja”.

Podsećamo da je Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje krajem prošle sedmice pozvao poslaničke grupe da u roku od sedam dana predlože kandidate za Povrenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od javnog značaja.