Foto: FoNet/Marija Ðoković;

Han: Treba nagraditi političke kompromise na Zapadnom Balkanu

Politički kompromis u regionu Zapadnog Balkana mora biti nagrađen, poručio je uoči sednice Saveta ministara EU komesar za proširenje Johanes Han.

Han je pozvao ministre EU da pokrenu pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom, ocenjujući da će to biti važan signal za čitav region. “To se ne tiče samo Severne Makedonije, to je za sve koji su to zaslužili i to bi bio jasan signal celom regionu. Ukoliko bi bili pokrenuti pregovori između Srbije i Kosova oni moraju da vide da će ta vrsta investicije u pronalaženju političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom, nemaju podsticaj. Svi bi morali da shvate koliko je davanje signala jednoj zemlji važno i u interesu celog regiona”, rekao je.

Han je ponovio da je Severna Mekedonije učinila ono što je traženo od nje i naglasio da ako zemlja koja ulaže velike napore u evropsku perspektivu i njeni lideri pokažu hrabrost u postizanju kompromisa i ona za to ne bude nagrađena, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć u celom regionu Zapadnog Balkana.

Savet ministara EU razmatraće na sastanku u Luksemburgu politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracija. Podsećamo da je Evropska komisija u novom godišnjem izveštaju preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom u junu, ali konačnu odluku donose zemlje članice među kojima nema saglasnosti o tome, pa bi odluka o datumu početka pregovora mogla biti odložena za jesen.