Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Nakon protesta NVO, ukinut sporni uslov iz poziva za predlaganje kandidata za poverenika

Nakon apela više organizacija civilnog društva, iz poziva za predlaganje kandidata za izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja izbrisan je uslov da kandidat u trenutku predlaganja za funkciju poverenika nije zaposlen u drugom državnom organu.

Osim što taj uslov nije predviđen zakonom, on je “eliminišući faktor” za sve kandidate koji trenutno rade u državnim institucijama, uključujući i Službu poverenika, saopštile su prethodno ove organizacije i naglasile da je pored toga, postupak za izbor poverenika problematičan i zato što je ostavio samo pet radnih dana za dostavljanje predloga. Takođe, poziv je upućen samo poslaničkim grupama, ali ne i zainteresovanoj javnosti, upozorili su Beogradski centar za bezbednosnu politiku , CRTA, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri za demokratske promene, SHARE fondacija, Transparentnost Srbija i Fond za otvoreno društvo.

Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje, koji je pokrenuo izbor za novog poverenika za informacije od javnog značaja, potvrdio je ovo za Insajder i naglasio da će Odbor biti tolerantan kada je reč o rokovima za dostavljanje imena kandidata. On podseća da je rok petak, ali da “ako nešto od dokumentacije ne stigne, taj rok će biti produžen”.

Podsetimo, organizacije civilnog društva, koje se primarno zalažu za zaštitu prava građana, u više navrata su pozivale Odbor za kulturu i informisanje da u najkraćem roku započne postupak izbora novog poverenika. Inicijativu za otvaranje transparentnog procesa izbora novog poverenika, još u novembru prošle godine pokrenulo je 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice. U predlogu kriterijuma nevladinih organizacija navedeno je da svi kandidati treba da poseduju relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja, da nisu povezani ni sa jednom političkom strankom, niti da su kršili zakone, profesionalne standarde i pravila struke.