Foto: Crta

NVO: Skupština da povuče uslov za izbor novog poverenika

Više organizacija civilnog društva pozvale su skupštinski Odbor za kulturu i informisanje da iz poziva za predlaganje kandidata za izbor novog poverenika za informacije od javnog značaja povuče uslov da kandidat u trenutku predlaganja za funkciju poverenika nije zaposlen u drugom državnom organu.

 

Kako zaključuju, osim što ovo nije predviđeno zakonom, ovaj uslov je “eliminišući faktor” za sve kandidate koji trenutno rade u državnim institucijama, uključujući i Službu poverenika.

 

U saopštenju se ukazuje i na to da je nadležni odbor Narodne skupštine pokrenuo postupak za izbor novog poverenika skoro šest meseci nakon isteka mandata Rodoljubu Šabiću, tako što je ostavio samo pet radnih dana za dostavljanje predloga i poziv uputio samo poslaničkim grupama, ali ne i zainteresovanoj javnosti. Naglašeno je da će ukoliko novi poverenik bude izabran u ovakvom postupku, biti narušen legalitet, kao i legitimitet ovog nezavisnog državnog organa i dodatno urušen demokratski sistem u Srbiji

 

Potpisnici ovog saopštenja su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Partneri za demokratske promene, SHARE fondacija, Transparentnost i Fond za otvoreno društvo.

Podsetimo, organizacije civilnog društva, koje se primarno zalažu za zaštitu prava građana, u više navrata su pozivale Odbor za kulturu i informisanje da u najkraćem roku započne postupak izbora novog poverenika. Inicijativu za otvaranje transparentnog procesa izbora novog poverenika, još u novembru prošle godine pokrenulo je 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice. U predlogu kriterijuma nevladinih organizacija navedeno je da svi kandidati treba da poseduju relevantno stručno znanje i iskustvo u oblasti zaštite podataka o ličnosti i pristupa informacijama od javnog značaja, da nisu povezani ni sa jednom političkom strankom, niti da su kršili zakone, profesionalne standarde i pravila struke.