Foto: FoNet/Beoinfo

Vlada usvojila Predlog zakona o komunalnoj miliciji

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o komunalnoj miliciji koji će omogućiti opštinama da, u saradnji sa policijom, preuzmu i realizuju „sopstveni deo odgovornosti za komunalni red u opštini“.

Predloženim zakonom komunalna milicija dobila bi i nekoliko novih ovlašćenja kako bi se „unapredila njihova odgovornost o komunalnom redu“, navodi se u saopštenju Vlade. Predloženo je i da se naziv „komunalna policija“ promeni u „komunalna milicija“, s obzirom na to da naziv „policija“ mogu da koriste samo Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić poručio je da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da je „potrebno uvesti nekoliko novih ovlašćenja toj službi“ kako bi se na „sveobuhvatan način vodilo računa o komunalnom redu“. On je kazao da je zadovoljan takvom odlukom Vlade i da će organizovanje komunalne milicije i u opštinama doprineti otkrivanju i sankcionisanju prekršaja komunalnog reda i preventivnom delovanju na sprečavanju tih prekršaja, navodi se u saopštnju njegovog ministarstva. Navodi se i da je Predlogom zakona unapređena kontrola i odgovornost komunalne policije, kao i da je pooštrena disciplinska odgovornost.

Podsetimo, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) smatra da je potrebno odustati od usvajanja Zakona o komunalnoj miliciji i da je potrebno preispitati potrebu postojanja te službe. Istraživač BCBP Saša Đorđević izjavio je   da će ta služba više biti sredstvo partijskog zapošljavanja i zaštite vlasti nego očuvanja komunalnog reda, regulisanja divljih deponija i sprečavanja buke, na šta se građani najčešće žale. “Zakon još nije usvojen, a već se najavljuju nova zapošljavanja za čak 1.000 ljudi u Beogradu, dok Nacrt zakona omogućava svim opštinama u Srbiji da imaju svoju komunalnu miliciju”, izjavio je Đorđević. On je dodao da će na taj način “svi lokalni moćnici u Srbiji moći da imaju svoje ljude koji će moći da upotrebljavaju sredstva prinude kao što su fizička snaga, lisice, biber sprej i palicu” i dodao da u okruženju nedovoljno razvijenih mehanizama kontrole ovo može biti “vrlo opasno”. Istakao je i da jedan od osnivača vladajuće stranke i sadašnji direktor BIA Bratislav Gašić “lično kupuje obuću i odeću za komunalnu policiju u Kruševcu, zbog čega se jača partijski uticaj na tu instituciju”. Govoreći o mogućem uticaju na bezbednost, Đorđević je kazao da to nije utvrđeno jer komunalna policija postoji od 2010. godine, a da nema izveštaja o tome koliko je komunalni red povećan ili smanjen, koji je efekat rada te policije, niti koliko građani imaju poverenja u tu službu.