Foto: FoNet, Božidar Petrović

Srbija 1. oktobra potpisuje sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se juče u Sankt Peterburgu sa ministarkom trgovine Evroazijske ekonomske unije (EAEU) Veronikom Nikišinom, sa kojom je dogovorio da potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije bude 1. oktobra ove godine u Sočiju.

Nikišina je informisala Ljajića da je dobijena saglasnost svih država članica Evroazijske unije, čime je napravljen odlučujući korak ka konačnom potpisivanju ovog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo trgovine. Dogovoreno je da se pravno-tehnička redakcija teksta sporazuma završi do kraja juna, dok bi u septembru bio održan poslovni forum privrednika iz Srbije i zemalja članica Evroazijske unije, kako bi se upoznali sa prednostima koje donosi taj sporazum. Kako se ističe, sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom Srbiji omogućava pristup tržištu od 180 miliona ljudi, a takođe su prošireni obim i vrsta roba koje će se iz Srbije izvoziti na tržište Evroazijske unije. Inače, Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, a Srbija sada ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

Podsetimo, krajem prošle godine ministar Ljajić je najavio da će ovaj sporazum biti potpisan početkom 2019, prilikom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji. Iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija tada su na pitanje RSE “da li i na koji način potpisivanje spomenutog sporazuma može predstavljati prepreku Srbiji u pregovorima za članstvo u EU” odgovorili da je tekst sporazuma usaglašen sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i odredbama Opšteg sporazuma o carinama i trgovini. “Ovde se ne radi o potpuno novom odnosu sa državama članicama EAEU (Evroazijske ekonomske unije). Sporazum sa Rusijom funkcioniše već 18 godina, sa Belorusijom devet, a sa Kazahstanom osam godina. EU je sa naše strane obaveštena o navedenim pregovorima sa EAEU”, istakli su u Ministarstvu trgovine. Međutim, profesor društvenih nauka i istočnoevropskih studija na Univerzitetu Ludvig-Maksimilijan u Minhenu Aleksandar Libman izjavio je: “Ukoliko Srbija postane deo EU, neće biti u mogućnosti da implementira sporazume o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Teško mi je da sagledam, ali za sada ovakvi sporazumi otežavaju pregovore Srbije sa EU”, rekao je Libman.