Barikada kod Zubinog Potoka/ Foto: FoNet/Kosovapress

KFOR: Vlasti Srbije bile obaveštene, akcija nije bila iznenađenje

Portparol KFOR-a pukovnik Vićenco Graso rekao je da su vlasti Srbije bile obaveštene da će doći do akcije hapšenja na severu Kosova 28. maja i da “nije bilo iznenađenja”.

“Juče je situacija bila pod kontrolom i konstantno smo je pratili. Imali smo dobru razmenu informacija i bili smo u kontaktu sa srpskim vlastima”, kazao je Graso za televiziju “Prva”. On je negirao da je mađarski kontigent KFOR-a pokušao da reaguje tokom akcije, a da su ga sprečili komandanti tih snaga, što je  u Skupštini Srbije kazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. A predsednik Vučić juče je izjavio da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu “ne govore istinu”, navodeći da je nekih kontakata možda bilo na dan izvođenja akcije nakon 11.30, ali da nije bilo kontakata kada je kriza počela i kada je bila na vrhuncu. Vučić je rekao da je srpska strana znala da se tako nešto sprema iz obaveštajnih izvora i podsetio da je i on o tome govorio u javnosti pre više od deset dana. “Mi smo njih obavestili. Sve do 17. maja mi smo od njih tražili da to ne urade. Pa kada su rekli da moraju zbog borbe protiv korupcije, tada su naši ljudi iz Kancelarije za Kosovo tražili da ne upadaju na sever nego da pošalju poziv (osumnjičenima). Važno je da vidimo koga su to oni obavestili pre 17. maja”, rekao je Vučić.

Inače, u utorak je veća grupa pripadnika kosovske policija uhapsila više osoba na severu Kosova. Saopštili su da se radilo o akciji protiv organizovanog kriminala, dok je zvanični Beograd ocenio da je ona bila usmerena na kriminalizaciju i zastrašivanje preostalih Srba na Kosovu.