Policijska akcija na Kosovu / Foto: FoNet/RTK

KFOR: Akcija na severu Kosova isključivo policijska operacija

Tokom jučerašnje policijske akcije na severu Kosova pritvoreno je 19 policijskih službenika od koji 11 srpske i po četiri albanske i bošnjačke nacionalnosti, njima je određen pritvor od 48 časova, a istovremeno su suspendovani sa službene dužnosti,  navodi Radio Slobodna Evropa.

Kako se ističe, uhapšeno je i deset građana koji su ometali sprovođenje policijske akcije, dok je vatrenim oružjem ranjen jedan policajac, a drugi je od istog metka zadobilo povredu. “Trojica policajaca su povređena prilikom uklanjanja barikade na putu ka Zubinom Potoku. Na istom mestu zadobilo je povrede i šestoro građana koji su bili na barikadama”, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za medije Specijalnog tužilaštva, Policije Kosova i Policijskog inspektorata, uz objašnjenje da su dvojica radnika UN misije na Kosovu pritvoreni jer su “bili na barikadama”. Direktorka Policijskog inspektorata Kosova Miradije Keljmendi rekla je da su u saradnji sa Policijom Kosova primenili operativni plan iz naloga Osnovnog suda za pritvaranje nekoliko policijskih službenika u severnom delu Kosova. “Pritvoreni se sumnjiče za krivična dela ilegalne trgovine robom, zloupotrebu službenih ovlašćenja i učešće ili organizaciju kriminalne grupe”, rekla je Keljmendi i dodala da su tokom akcije obavljeni pretresi na 12 lokacija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su uhapšene ukupno 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti i dodao da smisao akcije nije bila borba protiv kriminala već želja da se zaplaši srpski narod i da se tamošnje stanovništvo kriminalizuje. On je ponovio da će Vojska Srbije zaštiti narod ako dođe do ugrožavanja njihove bezbednosti i da je kao vrhovni komandant već naredio podizanje borbene gotovosti svih jedinica. “Želim da imate poverenja u mene kao predsednika Republike, garantujem vam da ćemo svaku vrstu naređenja koje budem izdao mnogo puta promisliti, ali ako dođe do eskalacije sukoba i daljih napada na srpski narod i živalj, sve što mogu da vam kažem je: Srbija će pobediti”, rekao je Vučić i ocenio da je namerno izabrano da se hapšenja obave u svim severnim opštinama zbog čega je, kazao je, srpski narod na severu Kosova uznemireniji nego ikada. Potom je saopštio da su “velike sile” reagovale na dešavanja u Zubinom Potoku i da su rekle da delovanje specijalnih policijskih snaga nema veze sa borbom protiv kriminala, već da je u pitanju prekoračivanje mera. “Ovo je jedna dobra vest, rekoh ja Srbija će pobediti”, istakao je Vučić.

A misija KFOR saopštila je da je akcija na severu Kosova bila “isključivo policijska operacija”, kao i da Bezbednosne snage Kosova “niti bilo koje druge vojne snage, nisu raspoređene na severu Kosova”. KFOR je u saopštenju naveo da je policija sprovodila operaciju širom Kosova nakon naloga za hapšenje koje je izdao sud u Prištini u vezi sa istragom o korupciji. Istovremeno je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, potvrdila da su evropski zvaničnici u kontaktu sa rukovodstvima Prištine i Beograda apelovali na maksimalnu uzdržanost. Ona je naglasila da je policijska operacija koja se vodila u Mitrovici i ostalim lokacijama na Kosovu bila u skladu sa sudskim nalozima i da je trebalo da se sprovodi u skladu sa zakonom. “Policijske operacije treba da omoguće poverenje u vladavinu prava. Takve operacije treba da ojačaju napore za normalizaciju, a ne da ih oslabe”, navela je Kocijančič, naglašavajući da institucije EU “čvrsto veruju da je potrebna policijska i sudska saradnja svih aktera, uz poštovanje Briselskog sporazuma”.