Kosovska Mitrovica / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Kvinta: Pod znakom pitanja demokratski proces na severu Kosova

Zbog nedostataka koje je evidentirala Izborna posmatračka misija EU (EOM) pre dve godine, pokreću se pitanja o ukupnom demokratskom procesu u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, navodi se u saopštenju ambasada Kvinte povodom održanih izbora na severu Kosova.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država saopštile su da je sam izborni dan “izgleda protekao u mirnoj atmosferi”. “Ipak, ambasade se prisećaju nalaza Izborne posmatračke misije Evropske unije iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi. Ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima”, naveli su u saopštenju. Pozvali su sve relevantne aktere, uključujući institucije i političke partije iz celog spektra da hitno reše navedene nedostatke sprovođenjem preporuka Izborne posmatračke misije EU. “Ohrabrujemo građane i civilno društvo da pozovu na odgovornost političke partije na osnovu preuzetih obaveza iz zajedničke deklaracije u Skupštini Kosova u aprilu ove godine u cilju jačanja izbornog procesa. Takođe pozivamo one koji su izabrani da preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji”, saopštile su ambasade zemalja Kvinte.

Podsetimo, na severu Kosova u nedelju su održani izbori na kojima je pobedila Srpska lista, kao jedina srpska politička opcija.