Sebastijan Kurc / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Kurc otpušta ministra unutrašnjih poslova zbog video-skandala

Austrijski konzervativni kancelar Sebastijan Kurc objavio je juče da otpušta spornog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, iz ekstermno desničarske Slobodarske partije (FPO), posle objavljivanja kompromitujućeg videa za tu stranku.

Nakon te odluke, FPO je objavila da se povlači iz vlade, i da to stupa na snagu odmah, ne čekajući prevremene izbore koji bi trebalo da se održe u septembru. „U saglasnosti sa predsednikom Republike predložio sam predsedniku Republike da smeni ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Kurc tri dana posle objavljivana video-snimka u kome se vidi šef FPO Hajnc-Kristijan Štrahe i još jedan član stranke kako izgleda nude državne ugovore navodnom ruskom finansijeru. Kurc je rekao da je smenjivanje Kikla potrebno da bi se imala „totalna transparentnost“ u tom slučaju. Smatra se da Kikl nije odgovarajuća osoba da vodi istragu o video-snimku. Austrijski kancelar je naglasio da očekuje da će Slobodarska partija napustiti njegovu vladu kao što je zapretila, dodajući da će  upražnjena mesta u vladi biti popunjena tehnokratama i državnim službenicima do sledećih izbora koji se očekuju narednih nekoliko meseci. Inače, Štrahe (49) je podneo ostavke na funkcije potpredsednika austrijske vlade i lidera FPO posle objavljivanja snimka. Narodna stranka desnog centra Sebastijana Kurca ušla je u koaliciju sa Slobodarskom strankom posle parlamentarnih izbora 2017.

A predsedavajući Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da smatra da je Štraheu skandal „namešten“ i da će on nastaviti da sarađuje s njim. “Mi imamo dobru saradnju i nastavićemo da sarađujemo. Očigledno se radi o nameštaljci, vidite da nije bilo nikakve štete. Prošlo je dve godine i nije bilo nijednog poteza od onog što je rečeno“, rekao je Dodik, koji misli da se radi o “balkanizaciji evropske političke situacije”. „Ja se njemu zahvaljujem na podršci Republici Srpskoj da obezbedi svoj dejtonski status“, kazao je Dodik.