Kosovska Mitrovica / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Srpska lista pobedila na izborima u sve četiri opštine na severu Kosova

Srpska lista saopštila je da su njihovi kandidati pobedili na jučerašnjim vanrednim izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine na severu Kosova.

Prema njihovim podacima, kandidati Srpske liste pobedili su za gradonačelnike opština Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Kosovska Mitrovica. Centralna izborna komisija (CIK) objavila je da je glasalo 42,2 odsto birača, odnosno 24.595 od 57.983 građana sa pravom glasa. Kako su naveli, najveća izlaznost bila je u Zubinom Potoku, a najmanja u Severnoj Mitrovici. U Leposaviću se odazvalo 41,5 odsto, u Zubinom Potoku 50,7 odsto, u Zvečanu 45,1 odsto, a u Severnoj Mitrovici 38,7 odsto birača. Kako podseća Radio Slobodna Evropa, na prošlim izborima, održanim 2017. godine, na severu je odziv bio 41,9 odsto, odnosno glasao je 23.891 građanin sa pravom glasa. Koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na delu”, koja je pratila izborni proces tokom dana, saopštila je da tokom dana nisu zabeležili veće nepravilnosti. Ipak, kako su naveli, bilo je neregularnosti poput identifikacije birača i glasanja sa srpskom ličnom kartom, što je u nekoliko slučajeva bilo dozvoljeno. Kandidati Srpske liste zahvalili su se građanima, ali i rukovodstvu Srbije na pruženoj podršci. Ponovili su da su građani glasali za opstanak na Kosovu. Tokom obraćanja kandidata za gradonačelnike u centru Severne Mitrovice, na telefonskoj vezi bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Njega je pozvao predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Goran Rakić. “Predsedniče, želim samo da vas obavestim da smo ovde na trgu, ne slavimo pobedu jer ovo za nas nije pobeda, ovo je za nas očekivano, slavimo jedinstvo srpskog naroda, slavimo našu jaču vezu sa matičnom državom Srbijom”, obratio mu se Rakić. Vučić se zahvalio svim ljudima koji su izašli na izbore na severu Kosova i čestitao im na pobedi.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić istakao je da je Srpska lista ostvarila veći i bolji rezultat nego 2017. godine i u apsolutnim brojevima i pojedinačno. On je naglasio da je ovo velika pobeda Srba na Kosovu i Metohiji, veliki uspeh u borbi za jedinstvo sa državom Srbijom i u borbi za jedinstvo same države. A predsednik Kosova Hašim Tači čestitao je političarima i građanima na mirnoj kampanji koja je prethodila izborima. On je na “Fejsbuku” napisao da je “Kosovo sada izgradilo tradiciju uspešnih izbora”. “Izbori u četiri opština na severu Kosova se održavaju na osnovu zakona Republike Kosova i u službi su što bolje integracije svih zajednica u institucije Kosova. Kandidatima za gradonačelnike želim uspeh i pozivam ih da nastave da rade na poboljšanju života njihovih građana“, dodao je Tači.