Kosovska Mitrovica / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“S obzirom na priliv novca, sever Kosova bi trebalo da bude najrazvijeniji region”

Sever Kosova bi trebalo da bude najrazvijeniji region na Kosovu s obzirom na priliv novca koji tamo odlazi, rekao je zamenik kosovskog ministra finansija Fatmir Gaši na debati ”Gde su uloženi milioni evra na severu Kosova?”, održanoj juče u Medija centru u Čaglavici.

Kako navodi “Glas Amerike”, samo u periodu od 2013. do 2016. godine je, mimo opštinskih budžeta, u ovaj deo Kosova uloženo 32 miliona evra iz raznih fondova, a četiri opštine na Severu Kosova, Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan i Leposavić, jedine su opštine na Kosovu koje imaju poseban Fond za razvoj. Taj fond je, ističe se, rezultat dogovora Beograda i Prištine u Briselu, a sredstva se prikupljaju od poreza i carinskih taksi na prelazima Brnjak i Jarinje na severu Kosova. Međutim, to je samo jedan od izvora finansiranja brojnih projekata na severu. ,,Imaju pomoć iz Srbije, imaju pomoć EU, imaju i Razvojni fond, imaju budžet Kosova sa budžetom opština – pa tamo treba da cveta, tamo treba da bude najbolje i da bude najrazvijeniji region na Kosovu”, rekao je Gaši. Prema njegovim rečima, samo u periodu od 2015. do 2018. godine ovim opštinama je dodeljeno skoro 11 miliona evra iz Fonda za razvoj severa Kosova. Istakao je da opštine same odlučuju gde će uložiti sredstva, ali smatra da često postoje i nerealni zahtevi. „Bio je jedan projekat iz Severne Mitrovice za jedan pokriveni bazen i koštao je dva miliona evra. Tada sam reagovao i rekao ‘nisu ti građani valjda došli do toga da im treba bazen, ako su rešili sve probleme koje imaju i došli do bazena OK, neka se gradi bazen’ i posle je skinut taj i dati su drugi projekti“, naveo je Gaši. Odbornica u Skupštini opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović tvrdi da je proces „trošenja ogromnih finansijskih sredstava u ovoj opštini“ potpuno netransparentan. ,,Da li verujete da ja kao odbornik prvi put sada čujem od vas da smo mi predložili neki bazen, a u Skupštini sedim”, rekla je Božović. Ministarka administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova Adrijana Hodžić, koja je donedavno bila funkcionerka opštine Severna Mitrovica, odbacila je tvrdnje o netransparentnosti trošenja novca u ovoj opštini. Ona je, predstavljajući izveštaj o tome šta je sve urađeno proteklih godina u Severnoj Mitrovici, rekla da je većina planiranih projekata realizovana i da za svaki utrošeni evro postoji izveštaj. „Mogu vam sa puno odgovornosti reći da svaki projekat, svaka inicijativa koja je rađena iz budžeta opštine Severna Mitrovica, nosi kao podnosioce građane opštine, kojima je prikačena peticija sa potpisima građana za taj projekat. To mogu da vam argumentujem, postoji kompletan dosije, mogu odgovorno da tvrdim da sve što smo radili jeste bilo uvažavanje volje građana“, rekla je Hodžić.

Naglašava se da je na severu Kosova od 2013. do 2016. godine uloženo 32 miliona evra iz Fondova EU i Vlade Kosova za realizaciju 249 razvojnih projekata koji, prema istraživanju Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj, nisu završeni u predviđenom roku. U ovom Institutu smatraju da ekonomski razvoj ovih opština ipak nije bio u prvom planu. „Finansijska podrška je pre svega imala za cilj da pruži podršku izabranim predstavnicima lokalnih samoupravama u Leposaviću, Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Zvečanu u procesu integracije u kosovski pravni sistem, dok su neki drugi aspekti, kao što su ekonomski, društveni i institucionalni bili u drugom planu“, kazala je Sanja Sovrlić, koautorka istraživanja. Napominje se da se pozivu da učestvuju u debati, koju je organizovao Medija centar uz podršku kosovske Fondacije za otvoreno društvo, nisu odazvali predstavnici Kancelarije EU na Kosovu i Goran Rakić, predsednik Srpske liste, partije koja je na vlasti u sve četiri opštine na severu Kosova.