Skup u Novom Sadu / Foto: Twitter/1 od 5 miliona-NS

Jerkov: Demonstrante u Novom Sadu gađali staklenim čašama

Novosađani su se sinoć okupili na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta na još jednom građanskom protestu “Jedan od pet miliona”, koji je poprimio formu “Otvorenog parlamenta”, a tokom protestne šetnje na kolonu demonstranata bačena je staklena krigla iz bašte jednog kafića.

Kako je javio Radio 021, incident se dogodio na početku Zmaj Jovine ulice kada je čaša pala ispred samog glavnog transparenta, umalo pogodivši dečaka koji je takođe tuda prolazio. Učenici protesta su tada krenuli da u kafiću snimaju trojicu mladića od čijeg stola je poletela krigla, nakon čega je jedan od njih, koji je rekao da je bacio čašu, pokušao i da se potuče sa jednim od građana koji ga je snimao. Ostali učesnici protesta su uspeli da ih smire i da ne dođe do tuče, nakon čega su se mladići vratili i seli u kafić. Pozvana je policija, a učesnici protesta “Jedan od pet miliona” su je čekali u blizini. Posle 15 minuta, kada su mladići već krenuli da odlaze iz centra, a demonstranti ih okružili ne dajući im da odu, došla je patrola interventne policije koja je privela trojicu momaka. “Upravo sam nekoliko puta zvala policiju pošto su građani okupljeni na protestu ‘Jedan od pet miliona’ najpre gađani staklenim čašama, a zatim i fizički napadnuti od nepoznatih lica. Jedna čaša je proletela i razbila se nekoliko centimetara od glave trogodišnjeg deteta”, napisala je poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov na svom profilu na “Tviteru”. “Trojica mladića su nas gađali velikim staklenim kriglama. Kada je kolona zastala, oni su nasrnuli, a jedan od njih je divljao. Ja sam zvala policiju kojoj je trebalo dvadesetak minuta i četiri poziva da dođe. Policija ih je privela. Sada smo u policijskoj stanici i dajemo izjave”, kazala je Jerkov agenciji “Beta”.

Pre incidenta, odnosno šetnje, održan je skup na Pozorišnom trgu. Građani su tokom “Otvorenog parlamenta” postavljali pitanja i predlagali rešenja za goruće teme u Novom Sadu, a jedno od glavnih pitanja bilo je “kakvu formu će imati budući protesti”, te da li postoji bilo kakva naznaka o tome kako će opozicija nastupati na izborima 2020. godine.