Nikica Ristić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Bivši žandarm oslobođen optužbe za ubistvo Ranka Panića

Viši sud u Beogradu oslobodio je juče optužbe bivšeg pripadnika Žandarmerije Nikicu Ristića za nanošenje teških povreda Ranku Paniću tokom protestnog mitinga Srpske radikalne stranke, održanog zbog izručenja Radovana Karadžića Haškom tribunalu 29. jula 2008. godine.

Panić je sutradan primljen u Urgentni centar, a 15. avgusta 2008. godine je preminuo. Lekari su utvrdili da je zadobio teške povrede prilikom udarca u stomak, zbog čega mu je puklo debelo crevo. Kako ističe N1, Nikica Ristić je u to vreme bio pripadnik niškog odreda Žandarmerije, a na teret mu je optužnicom stavljeno krivično delo teška telesna povreda sa smrtnom posledicom. Tužilaštvo je sudu predložilo da ga proglasi krivim i osudi po zakonu, kao i da mu izrekne zabranu obavljanja poziva, “s obzirom na to da je kao pripadnik policije taj poziv zloupotrebio tokom izvršenja krivičnog dela”. Odbrana je tražila oslobađujuću presudu. Nakon višegodišnje istrage, krivični postupak protiv Ristića pokrenut je u septembru 2014. godine. Sudija je tokom obrazlaganja presude rekao da sve što se navodi u optužnici, poput toga da je Panić umro od udarca koje mu je zadao čuvar reda i da je taj neko bio Nikica Ristić, može podvesti pod “možda”. Upravo zbog te sumnje odlučio se na oslobađajuću presudu. Majka Ranka Panića je plakala dok je slušala obrazloženje presude, a kada je izašla iz sudnice novinarima je rekla da je njen sin preživeo rat u Hrvatskoj, da nikome nikada nije naudio, ali da ga je Srbija ubila i da pravde nema. Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je ranije da je Panića ubio bivši režim, na čelu sa Borisom Tadićem. Samo ubistvo, kako je često govorio, je navodno bilo sakriveno, i 20 dana nijedan medij nije smeo da objavi da je Ranko Panić mrtav, dok RTS vest nije objavio čitavih mesec dana, što nije istina, o čemu je bilo reči u tajmlajnu Istinomer Amnezije. Dan nakon Panićeve smrti Vučić je organizovao konferenciju za medije na kojoj je objavio tu vest. Nju su preneli brojni mediji, uključujući i RTS, koji je o tome izvestio u Dnevniku 2. Vučić je uporno tražio ostavku tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. Izveštaj policije potvrdio je da je Panić tokom demonstracija zadobio povrede usled preterane i neopravdane upotrebe sile od strane pripadnika niškog odreda Žandarmerije. Po preuzimanju vlasti, Vučić je u leto 2012. godine obećao majci Ranka Panića da će državni organi preduzeti sve da se pronađu odgovorni. Optužnica protiv osumnjičenog Ristića potvrđena je tek krajem 2015. Ivica Dačić je kao ministar policije govorio da treba ispitati i kako je Panić lečen, s obzirom na to da je posle višednevnog boravka umro u bolnici i da se u obdukcionom nalazu navodi da je nastupila sepsa. Kako ističe N1, sada, kao koalicioni partner naprednjaka, Dačić napominje da odgovornost za upotrebu sile policije tokom demonstracija snosi nekadašnji direktor policije Milorad Veljović, koji je trenutno na poziciji Vučićevog savetnika.