Parada u Nišu / Foto: FoNet, Kostadin Kamenov

AP o vojnoj paradi u Nišu: Pokazivanje sile usred tenzija s Kosovom

Srbija je održala vojnu paradu povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, navela je agencija AP, ocenjujući da se radi o očiglednom pokazivanju sile usred rastućih tenzija sa Kosovom.

Kako se ističe, na paradi u Nišu učestvovalo je 4.000 vojnika, 300 vojnih vozila i 40 aviona, ukljčujući dva ruska borbena helikoptera kojima su upravljale ruske posade, čime se, ocenjuje AP, pokazuje rastuće političko i vojno savezništvo sa Moskvom. „Nadam se da nećemo morati da koristimo (vojsku) protiv bilo koga“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Sve ovo bi trebalo da služi prvenstveno kao sredstvo odvražanja od napada agresora“, citira agencija Vučića i dodaje da su tenzije povećane pošto Srbija i Kosovo optužuju jedni druge da “podrivaju napore ka pomirenju nakon rata 1998-99, koji je završen posle intervencije NATO-a”. “Kosovo, bivša srpska pokrajina, proglasila je 2008. godine nezavisnost, koju Beograd ne priznaje”, napominje AP i ocenjuje da bi bilo kakva vojna intervencija Srbije na Kosovu izazvala direktan sukob sa mirovnim snagama, pod vođstvom NATO-a, koje su tamo stacionirane. „Srbija je slobodna zemlja i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi njenu slobodu“, citirao je na kraju AP Vučićevu poruku vojnicima i hiljadama ljudi koji su se okupili da prisustvuju paradi. Predsednik Srbije ocenio je jučerašnji prikaz sposobnosti vojske i policije ocenom “vrlo dobro”. Zahvalio je učesnicima, jer su “na impresivan način obeležili Dan pobede i pokazali kako se vraća dug onima koji su stvorili slobodu”.

A američki ambasador u Srbiji Kajl Skot ocenio je da je “sramota da osuđeni ratni zločinac korača ispred onih koji žele da odaju počast saveznicima koji su umirali boreći se za pravdu i mir u Evropi”. “Dan Evrope = evropske vrednosti”, naveo je Skot na “Tviteru” povodom učešća penzionisanog generala Vladimira Lazarevića u obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Nišu u četvrtak. Marš Besmrtnog puka, predvodio je Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na 14 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja i druga nehumana dela. Lazarević je pušten u septembru 2015. posle dve trećine izdržane kazne.