Sastanak u Vladi Srbije / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Vlasnica “Kanala 9” Maja Pavlović prekinula štrajk glađu

Vlasnica i direktorka TV “Kanal 9” iz Novog Sada Maja Pavlović rekla je na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da će posle 23 dana prekinuti štrajk glađu i zatražila obećanje da njeni problemi neće biti stavljeni u stranu.

Ona je, prenosi “Fonet”, tražila obećanje da njeni zahtevi, ako prekine štrajk, neće biti zanemareni. Premijerka Brnabić kazala je da će “dati sve od sebe” kako bi joj pomogla, ali da sve treba da bude urađeno u skladu sa zakonom. Pavlović je izrazila “spremnost da poveruje” da će za 30 dana biti postignut dogovor oko novčanih sporova koje ima sa Organizacijom proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i ponovila da su naknade koje plaćaju lokalni i regionalni emiteri nesrazmerne ekonomskoj moći tih medija. Brnabić je rekla da Pavlović zahteva da joj OFPS vrati novac koji je izvršenjem povukao sa računa “Kanala 9”, ali da ona u tome ne može da pomogne, jer nema načina da natera OFPS da novac vrati, a da je račun “Kanala 9” odblokiran dobrom voljom OFPS. Direktor OFPS Nikola Vilotić objasnio je da oni ne mogu da vrate novac, a da protiv Maje Pavlović imaju još pet sudskih postupaka.

Predstavnica Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić ocenila je kako u Srbiji mnogi žive zagledani u vreme socijalizma i žele da im država obezbedi posao i bude odgovorna ako oni ne umeju da svoj posao vode, dodajući da ovo nije socijalizam i da se danas živi u tržišnoj ekonomiji. Premijerka je tvrdila kako direktorka “Kanala 9” traži da ona utiče da sudstvo brže donosi odluke, ali da bi to onda bio pritisak na sudstvo, pa u tome ne može da pomogne. Pavlović je uzvratila tvrdnjom da od premijerke nije tražila da utiče na sudstvo, već da bude osoba koja će da koordinira različite službe kojima mora da se obrati. Premijerka je dodala i da, kao i u svakom biznisu, država menja naknade i pravila s vremenom i da Pavlović ne može da tumači zakone kako se njoj sviđaju. Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je da mu je sada žao što je terao Maju Pavlović da učestvuje u takvom sastanku i negodovao zbog tona u kojem se sastanak vodi. “Odlučili ste danas da napravite javnu predstavu za građane. Da li mislite da bi neko štrakovao glađu 22 dana i ugrozio zdravlje iz hira”, upitao je Obradović, uzvraćajući na izjavu premijerke da je protivnik štrajka glađu i da ga smatra vrstom “ozbiljne ucene”. Obradović je dodao i da ostaje gorak ukus kada Brnabić govori o vladavini prava i pravnoj državi, jer ona, prema njegovim rečima, predstavlja vlast koji krši prava u medijskoj sferi. Ocenio je kako premijerka “možda nije nadležna” za neke od zahteva, ali da jeste za medijsku reformu i za pitanje zašto je neko iz medija uopšte i počeo da štrajkuje glađu. Brnabić je rekla da je sednica otvorena zbog optužbi da Vlada Srbije krši medijske slobode, jer bi – da je sastanak bio zatvoren – svako izašao sa svojom pričom. Dodala je i da je sastanak javan da bi, u slučaju da Maja Pavlović nastavi sa štrajkom glađu, građani znali šta je moglo, a šta nije moglo da se uradi.