Kalemegdan / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Evropa Nostra”: Gondola “invazivna za kulturno nasleđe”

Predstavnici organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa “Evropa Nostra” ocenili su juče da je projekat izgradnje beogradske gondole “invazivan za kulturnu nasleđe” i da ne postoje “dovoljno jasni razlozi koji se tiču turizma i saobraćaja koji bi opravdali takvu vrstu projekta”.

Izvršni potpredsednik “Evropa Nostre” Gi Klos rekao je na predstavljanju zaključaka te organizacije o izgradnji gondole, da je u pitanju “ozbiljno problematičan projekat” na lokaciji koja je izuzetno značajna, kao i da postoji nesrazmera između onoga što su potrebe Beograda i kulturne vrednosti Beogradske tvrđave. “Projekat nije izazovan samo na nacionalnom nivou, već i na evropskom i međunarodnom, s obzirom na to da je Srbija deo nominacije za Uneskovu listu svetske baštine. Nezamislivo je da Beogradska tvrđava s izrađenim projektom gondole zadovolji kriterijume da se nađe na toj listi”, rekao je Klos. On je kazao i da je stav organizacije da je investicija od 15 miliona evra “ogroman novac” u odnosu na uobičajeni novac koji se u Srbiji izdvaja za turizam. “Ovo je jedna impresivna cifra koja je neuporediva sa ulaganjem u turizam i kulturno nasleđe u Srbiji. Smatramo da je visoka za ulaganje u samo jedan projekat u centru grada”, rekao je Klos. Istakao je da bi alternativna rešenja mogla da budu pešački most od Ušća do Kalemegdana, koji bi bio u nižim dimenzijama, i premeštanje žičare na drugu lokaciju. Generalna sekretarka te organizacije Sneška Kvadvlih-Mihailović rekla je da je u svim razgovorima koje je delegacija imala, zaključeno da postoje “ozbiljne primedbe na primenu zakona”, kao i da nisu urađene studije o uticaju na kulturno nasleđe i životnu sredinu. “Smatramo da bi bilo neodgovorno da institucije vlasti odmah donesu konačnu odluku. Neophodno je da se uloži vreme kako bi se napravile studije i proučile primedbe na zakone”, rekla je Kvadvlih-Mihailović. Ona je dodala i da “Evropa Nostra”, nakon razgovora sa stručnjacima i premijerkom Anom Brbabić, veruje da postoji prostor za dijalog koji mora da bude “profesionalan, konstruktivan i da uvažava mišljenje struke”. Navela je da će organizacija izraditi izveštaj koji će rezimirati primedbe koje su ustanovili, i koji će nakon toga poslati svima koji su odgovorni za donošenje konačnih odluka, kao i predstavnicima Evropske unije.

Gi Klos je podsetio na postojanje programa “7 najugroženijih” koji svake godne bira sedam najugroženijih lokaliteta na svetu, i da je Beogradska tvrđava upravo jedan od primera koji bi bio adekvatan za nominaciju za tu listu.