Marko Đurić i predstavnici SL / Foto: FoNet, A. Levajković

Srpska lista ne može na kosovske izbore, oštra reakcija Beograda

Članovi Centralne izborne komisije Kosova iz redova opozicionog pokreta Samoopredeljenje sprečili su potvrđivanje kandidata Srpske liste za gradonačelnike opština na severu Kosova, uoči vanrednih izbora 19. maja.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za KiM poručeno je kako je to ukidanje svih političkih prava, te da dalje učešće Srba u institucijama Kosova postaje besmisleno, navodi Radio Slobodna Evropa (RSE). Razlog za odbacivanje kandidature čelnika Srpske liste je to što su bivši gradonačelnici, koji su ponovo kandidati ove liste za te funkcije, pri izjavama o podnošenju ostavki u novembru prošle godine, zbog takse koju je Kosovo uvelo Srbiji, upotrebili termin Metohija, ali i najavili da je moguće da će ponovo podneti ostavke nakon izbora. Za kandidate Srpske liste glasalo je sedam članova CIK Kosova, a dva člana Samoopredeljenja bila su uzdržana. Srpska lista ima pravo na žalbu u narednih 24 sata. Predsednica CIK-a Valjdete Daka izjavila je za RSE da se nezadovoljna stranka može žaliti Izbornom panelu za predstavke i žalbe koji će doneti zakonsku odluku. “I ukoliko pitanje ode na Ustavni sud, CIK će nastaviti sa svojim procedurama koja su predviđena zakonom, a stranka koja smatra da im je prekršeno pravo, može da ode na Ustavni sud. Ali, mi ne čekamo odluku Ustavnog suda i izborni proces će se održati”, kazala je ona. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma zabrinut što Srpskoj listi nije dozvoljeno da učestvuje na izborima i ocenio da je to “brutalno ukidanje demokratije”, javila je RTS iz Pekinga, gde se Vučić nalazi u poseti. “Sačekaćemo da vidimo šta će reći u Berlinu tim povodom. Neću da kažem na šta me to podseća, kada branite nekome da se kandiduje, iako ta politika nema u sebi ništa protivzakonito. To ću pitati i Merkelovu i Makrona. I sve ostale ću pitati, to ću objasniti i Siju i Putinu, mada sam siguran da su u saglasju sa nama”, rekao je Vučić. A šef Kancelarije za KiM Marko Đurić nazvao je ovakvu odluku činom “kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava”. “Dalјe učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine nakon ovakvog čina postaje besmisleno. Obavićemo konsultacije predsednika Srbije, Vlade i Srba sa Kosova i Metohije i zajednički doneti odluku o dalјim koracima”, naveo je Đurić i dodao kako je “neverovatno da se ovakve stvari događaju pred očima međunarodne zajednice”.

Srpska lista ocenila je da odluka CIK predstavlja “najdirektnije kršenje ustavnog poretka uspostavljenog upravo voljom albanskih političkih aktera”. Lista je u saopštenju ocenila da su njeni kandidati odlukom CIK-a “diskvalifikovani iz izbornog procesa zbog svojih programskih opredeljenja i činjenice da nastupaju u ime ubedljive većine Srba na Kosovu i Metohiji”. “Kao takvi nismo ‘privatni Srbi’ kosovskih Albanaca, te bismo bili i neprikosnoveni favoriti na predstojećim izborima u četiri opštine na severu. Da stvar bude gora, naši kandidati su sprečeni da učestvuju na izborima voljom Samoopredeljenja, stranke koja ima svoje kandidate na tim izborima, tako da pred sobom imamo potpuno neverovatan slučaj političkog sukoba interesa i kršenje najosnovnijih postulata demokratije”, navela je Srpska lista, napominjući da će odluku o daljim koracima, “kao i do sada”, doneti nakon konsultacija sa državnim vrhom Srbije.