Kalemegdan / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

“Skijališta Srbije”: Rešenje Upravnog suda se ne odnosi na izgradnju gondole

Javno preduzeće “Skijališta Srbije” saopštilo je juče da se rešenje Upravnog suda kojim su obustavljeni radovi na Kalemegdanu ne odnosi na izgradnju gondole, već na građevinsku dozvolu za pripremne radove u svrhu zaštite arheoloških istraživanja na lokaciji polazne stanice Kalemegdan i obezbeđenja i očuvanja stabilnosti terena i same kalemegdanske padine u okviru tih istraživanja.

“Skijališta Srbije” navela su da je Upravni sud trenutno onemogućio navedena arheološka istraživanja i dodala da je to “nesvakidašnja odluka”. To javno preduzeće je napomenulo da su kamene ograde na kalemegdanskoj padini, na lokaciji buduće polazne stanice gondole, izgrađene nakon Drugog svetskog rata i da nisu deo Kalemegdanske tvrđave, kao i da će se njihovo uklanjanje i naknadno uklapanje raditi u skladu sa uslovima nadležnih institucija. “Donetim rešenjem Upravnog suda o odlaganju izvršenja rešenja za pripremne radove onemogućena su arheološka istraživanja u neophodnom obimu za buduću stanicu gondole. Izdavanje građevinske dozvole za izgradnju gondole je u proceduri nadležnog ministarstva, pa je samim tim nemoguće otpočeti sa radovima pre pribavljanja te dozvole”, navodi se u saopštenju. To znači, kako je objašnjeno, da je nemoguće zaustavljanje izgradnje gondole kada radovi na izgradnji nisu ni počeli. “Skijališta” su navela da je, da bi gondola bila izgrađena, neophodno sprovesti arheološka ispitivanja, što je u skladu sa rešenjima i uslovima nadležnih institucija. “Grad Beograd, Republika Srbija i ‘Skijališta Srbije’ poštovaće tu privremenu meru i očekuju da će sud što pre da reši taj spor čiji je cilj da se spreče arheološka istraživanja”, navodi se u saopštenju i dodaje da će sama izgradnja gondole početi po sticanju svih uslova i u skladu sa zakonom. I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da se privremena mera, koju je doneo Upravni sud, ne odnosi na izgradnju gondole, već na privremenu građevinsku dozvolu, koja je izdata za sprovođenje arheoloških radova. “Zaustavljena su, dakle, arheološka istraživanja, ali su tokom jučerašnjeg dana u javnost plasirane lažne informacije da je zaustavljena izgradnja gondole”, rekao je Vesić.

Podsetimo, Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) saopštio je u utorak da je Upravni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se na zahtev RERI nalaže zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.