Kalemegdan / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Upravni sud naložio zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu

Regulatorni institut za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI) saopštio je juče da je Upravni sud u Beogradu doneo rešenje kojim se na zahtev RERI nalaže zaustavljanje radova na izgradnji gondole na Kalemegdanu do donošenja konačnog rešenja o zakonitosti građevinske dozvole koju je za pripremne radove izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Institut je u saopštenju objavljenom na svom sajtu naveo da je rešenjem od 19. aprila Upravni sud zaključio da je zahtev za odlaganje izvršenja rešenja osnovan i da bi izvođenje radova na Kalemegdanu moglo da ima “nenadoknadive posledice po kulturno dobro – Kalemegdansku tvrđavu i životnu sredinu”. “Prema zaključku Upravnog suda, izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila bi naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi”, ističe se u saopštenju. Navodeći da po rešenju Upravnog suda radovi na Kalemegdanu “ne smeju biti nastavljeni dok sud ne donese konačnu odluku o zakonitosti građevinske dozvole”, Institut je ocenio da odluka Upravnog suda “pokazuje da vladavina prava u Srbiji i dalje postoji te da borba za zaštitu životne sredine i javnog interesa pravnim sredstvima daje rezultate”. RERI je u saopštenju pozvao nadležne organe, a posebno Ministarstvo građevinarstva, Ministarstvo turizma i telekomunikacija, Grad Beograd i JP “Skijališta Srbije” da “poštuju zakone i obustave sve aktivnosti na izgradnji gondole koje nanosi trajnu štetu javnom interesu”. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila izdalo rešenje o građevinskoj dozvoli kojom se na području Beogradske tvrđave i arheološkog nalazišta “Antički Singidunum” na Kalemegdanu odobravaju pripremni radovi koji uključuju iskop zemlje i pobadanje betonskih šipova.

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović kazala je za N1 da će sudska odluka biti poštovana. “Ministarstvo ne može biti veći papa od pape, postoje ustanove, postoje državni organi, svako iz svoje nadležnosti daje svoje uslove. Uvek ćemo poštovati odluku bilo koje državne institucije, i naravno Upravnog suda. Sačekaćemo da Upravni sud reši, a onda zavisno od ishoda spora nastaviti postupak koji se tiče gondole”, rekla je Damnjanović. Dodala je i da je sve rađeno po zakonu, uz poštovanje regulacionih planova i mišljenja struke. “Vi znate da je za to područje donet poseban plan detaljne regulacije, kojim se na jedan detaljan, precizan način uređuje šta može i pod kojim uslovima može da se gradi upravo na tom prostoru”, naglasila je Damnjanović. Međutim, prema planu detaljne regulacije kulturne znamenitosti nikako ne bi smele da postanu teren za postavljanje dalekovoda i žičanih sajli za alternativni prevoz, napominje N1. Upravo zbog toga, u RERI-ju ocenjuju da je građevinska dozvola izdata nezakonito. “Počev od planskog dokumenta, planskog osnova i planske dokumentacije koja nije međusobno usklađena, zatim do procene uticaja na životnu sredinu koja nije urađena, do toga da je izrada procene uticaja bila obavezna pre prijave radova”, istakao je Jovan Rajić iz ovog Instituta. Poslanici dela opozicije podneli su incijativu Ustavnom sudu kojom traže ocenu ustavnosti plana detaljne regulacije za izgradnju gondole. A iz kabineta gradonačelnika Beograda juče nisu odgovarali na pitanja N1 u vezi sa ovom temom. Inače, protiv izgradnje gondole do sada su svoj stav iskazala mnoga stručna, naučna i građanska udruženja, kao i odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti.