Rušenje u Hercegovačkoj / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Slučaj rušenja u Savamali i dalje u fazi predistražnog postupka”

Poslednja urgencija u vezi sa zahtevom policiji za prikupljanjem potrebnih obaveštenja u cilju identifikovanja učinioca rušenja objekata u Savamali poslat je u januaru, ali odgovor još nije stigao, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Zamenica tužioca i portparolka Prvog osnovnog tužilaštva Aleksandra Đenadić izjavila je za RSE da je slučaj rušenja u Savamali i dalje u fazi predistražnog postupka. “Povodom tog zahteva do sada smo policiji četiri puta pisali urgenciju, poslednji put u januaru, i do sada nismo ništa dobili”, rekla je Aleksandra Đenadić i dodala da kada policija dostavi traženi izveštaj da će onda tužilaštvo moći da preduzme gonjenje počinilaca. Ona je kazala da se u tom slučaju dalje ništa ne može dešavati dok policija Tužilaštvu ne dostavi tražene informacije. Kako RSE prenosi, povodom najnovijih informacija iz Tužilaštva nije se oglasilo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Podsetimo, nezakonito rušenje privatnih objekata u Hercegovačkoj, u beogradskoj četvrti Savamala, dogodilo se u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine neposredno po okončanju glasanja na republičkim izborima. Tada su maskirane osobe bagerima i drugim građevinskim mašinama srušile više objekata koji se nalaze u zoni izgradnje državnog projekta “Beograd na vodi”, navedeno je u izveštaju zaštitnika građana o tom događaju. Napomenuto je da su osobe maskirane fantomkama građanima oduzimale telefone i maltretirali ih, a građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao. Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći proizlazi da je “iz vrha” policije službenicima naređeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno. Šef smene u policiji u vreme noćnog rušenja u Savamali Goran Stamenković osuđen je uslovno na pet meseci zatvora zbog optužbi za nesavestan rad. On je u maju 2018. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu.

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić izjavio je povodom događaja u Savamali da su noćno rušenje izveli “kompletni idioti”, a potom da je za rušenje odgovorna gradska vlast. Sve vreme je insistirao da su porušeni objekti bili nelegalni. Inače, objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat “Beograd na vodi”.