Rušenje u Hercegovačkoj / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Ne davimo Beograd”: Istrajno u borbi kako 2020. ne bi bilo fantoma na vlasti

Inicijativa “Ne davimo Beograd” ocenila je juče da tri godine od rušenja objekata u Savamali ceo Beograd oseća posledice “rušilačke politike nasilnika na vlasti” i da se na tom primeru videlo kako izgleda kada se ceo državni aparat “upregne” u zataškavanje i gušenje svake kritike i poziva na rešavanje tog slučaja.

“Pored velikog pritiska javnosti i građana, do danas nisu odgovarali oni koji su to rušenje naredili i izvršili, iako je bilo jasnih indicija, kao i priznanje, da su u pitanju ‘kompletni idioti iz vrha gradske vlasti'”, saopštila je Incijativa i pozvala građane da sutra, na godišnjicu rušenja, dođu u Hercegovačku ulicu ispred zgrade “Geozavoda” na protest “Za grad bez fantoma na vlasti”. “Pozivamo vas da se u sredu okupimo i iskažemo nezadovoljstvo uništavanjem Beograda, ali još važnije od toga, pozivamo vas da poručimo da smo spremni da se dugoročno i istrajno borimo protiv jačeg protivnika kako bi sledeća godina bila godina bez fantoma na vlasti”, naveli su iz Incijative. Dodali su da je projekat “Beograd na vodi” možda najveći primer otimanja cele jedne gradske oblasti za potrebe zarade povlašćenih pojedinaca, ali da nije jedini. Prema njihovim rečima, štetni projekti koji opterećuju budžet grada i republike i ostavljaju nemerljivu štetu na kulturno-istorijsko nasleđe grada su i koncesija i izgradnja spalionice na deponiji u Vinči, izgradnja beogradske gondole, jarbola, muzičke fontane. “Odsecanje i zatvaranje centra grada za javni saobraćaj, zatim svesno nerešavanje problema Savskog nasipa i zaštite od poplava, trgovanje vodoizvorištima, obalama reka ili javnim prostorom, kao i vanredno stanje na zakrčenim gradskim ulicama dovode nas do zaključka da je Beograd, pod kriminalnom vlašću naprednjaka i koalicionih partnera, pred pucanjem”, ocenili su u Incijativi, ističući da će sutrašnjem protestu prisustvovati i predstavnici organizacija članica Građanskog fronta širom Srbije.

A firma “Belgrejd voterfront“ (Belgrade Waterfront), ispred čijeg sedišta je najavljen protest, sutra organizuje otvaranje umetničke izložbe u galeriji “Progres”, saopštila je Inicijativa. “U najavi ovog događaja, firma za čije potrebe su maskirani fantomi demolirali Hercegovačku ulicu, ‘Belgrejd voterfront‘, poziva građane ‘da zajedno stvaraju jedinstveni umetnički doživljaj Beograda’. Inicijativa smatra da se radi o bestidnom, jeftinom pokušaju skretanja pažnje javnosti sa činjenice da za ovaj zločin već tri godine niko nije odgovarao, kao i iskorišćavanju umetnika u svrhe pranja imidža ove kompanije, direktno odgovorne za otimanje Savskog amfiteatra od građana Beograda. Bitnije od obeležavanja godišnjice ovog događaja je činjenica da danas ceo Beograd oseća posledice ove rušilačke politike nasilnika na vlasti”, navodi se u saopštenju Inicijative “Ne davimo Beograd”.