Foto: Pixabay.com

Srbija u top 10 na “Indeksu bede”

Srbija je zauzela desetu poziciju na listi od ukupno 62 zemlje na “Blumbergovoj” listi “najbednijih” ekonomija u 2018. godini, prenosi “Danas”.

Taj indeks sabira stope nezaposlenosti i inflacije dajući određenu sliku kako živi prosečan stanovnik neke zemlje. Prva po “Blumbergovom” Indeksu bede (Misery index) je, kao i prethodnih godina, Venecuela, a razlog je hiperinflacija u toj zemlji. Na drugom mestu je Argentina, slede Južna Afrika, Turska i Grčka. Kako list navodi, od Srbije je po tom indeksu gore pozicionirana još Ukrajina, Španija, Urugvaj i Brazil. Takođe se navodi da iako ta pozicija Srbije nije sjajna na listi, ona predstavlja napredak, pa je tako Srbija 2016. godine bila na sedmom mestu, zatim 2017. godine na osmom i dodaje se da bi Srbija 2019. godine mogla da bude na 11. mestu. Najbolje plasirane zemlje po “Indeksu bede” u 2018. godini bile su Tajland, zatim Švajcarska i Singapur. Ovaj indeks sabira stope nezaposlenosti i inflacije dajući tako određenu sliku kako živi prosečan stanovnik neke zemlje. Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milojko Arsić ističe da je ovaj indeks jednostavan, za razliku od drugih kompleksnijih koji uzimaju u obzir veliki broj faktora, ali da zato ima i mana. „Po meni, ipak je bolje pratiti u dužim serijama od pet do 10 godina napredak u BDP. Ovaj indeks može biti relevantan ako se porede zemlje na sličnom nivou razvoja i koje rastu sličnim tempom“, objašnjava Arsić. On napominje da je za merenje kvaliteta života ipak potrebno uzeti u obzir zdravstvo, obrazovanje i niz drugih parametara.

Kreator indeksa koji sabira inflaciju i nezaposlenost je Artur Okun, nekadašnji ekonomski savetnik predsednika SAD Lindona Džonsona u vreme kada je svet pogodio prvi naftni šok, 1970-ih godina. Naime, tada su veliki proizvođači nafte naglo smanjili proizvodnju i doveli po ogromnog skoka cena nafte, što je posledično dovelo do rasta inflacije i kriza širom sveta. Tada je došlo i do fenomena stagflacije koji karakteriše istovremeno i visoka inflacija i visoka nezaposlenost. Ipak, ekonomisti upozoravaju da postoje i siromašne zemlje koje imaju nisku inflaciju dugi niz godina, a ni niska nezaposlenost nije garancija visokog životnog standarda.