Protest VSS i PSS, 2017 / Foto: FoNet, Filip Stevanović

Vojni i policijski sindikat odložili proteste

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je juče sa predstavnicima Vojnog sindikata Srbije koji su je upoznali sa problemima u sindikalnom delovanju.

Vojni i policijski sindikat najavili su da će krenuti sa protestima, ukoliko premijerka ne ponudi  rešenje. Ipak, sinoć je stigao odgovor. “Iz kabineta predsednice Vlade obavešteni smo da će se razgovori nastaviti odmah nakon uskršnjih i prvomajskih praznika”, navodi se u saopštenju sindikata. “Zajednički je stav da se dijalogom i kompromisima iznađu rešenja brojnih problema. Usled važnih diplomatskih aktivnosti vrha države u narednim danima, doneli smo odluku da se da šansa dijalogu i mirnom rešenju nastalog spora. Najavljeni višednevni protesti zakazani od strane Vojnog i Policijskog sindikata Srbije odlažu se, međutim, s njima će se početi, ukoliko se u nastavku obećanih pregovora, koji bi trebalo da se održe u prvim radnim danima posle predstojećih praznika, ne nađe rešenje”, ističe se u saopštenju.

Kako podseća N1, vojni i policijski sindikat godinama ukazuju na probleme u bezbednosnom sektoru, međutim, tek nedavno, pošto su oba sindikata izgubila reprezentativnost na, kako kažu, nezakonit način, predsednica Vlade Srbije odlučila je da čuje koje probleme imaju, ali uz uslov da na razgovor dođe samo predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić. Predsednik Policijskog sindikata Srbije (PSS) Veljko Mijailović smatra da je ovo bio plan političara da ih zavade. “Taj plan im nije uspeo, mi smo se dogovorili, i ja sam i rekao Novici da treba da ide na dijalog, jer mi nemamo dijalog, nemamo zadnjih pet godina ni sa ministrom policije, ni sa premijerom, ni sa bilo kojim visokim funkcionerom u državi”, kazao je Mijailović. U MUP ističu da to nije tačno i navode da su radne grupe za saradnju sa sindikalnim organizacijama od 2014. do februara ove godine 24 puta održale sastanak sa predstavnicima PSS. Novica Antić kaže da je premijerku Brnabić juče, ipak, zanimalo šta se dešava sa Policijskim sindikatom. “Ona je pitala i za stanje u Policijskom sindikatu, izneo sam konkretan predlog i zamolio sam da se i sa kolegama iz PSS održi sastanak”, naveo je Antić, dodajući da je premijerka bila vidno iznenađena stanjem u Vojsci. “Saslušala sam koji su njihovi problemi, pitala sam ih otvoreno šta imaju da mi kažu, koji su pored toga problemi u Vojsci Srbije. Razgovarala sam nakon toga i sa ministrom Vulinom”, kazala je Brnabić posle sastanka.