Izbori u Ukrajini / Foto: Ivana Savić

Komičar Zelenski novi predsednik Ukrajine

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko priznao je izborni poraz i čestitao svom protivniku, glumcu i komičaru Volodimiru Zelenskom izbornu pobedu, neposredno nakon što je glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini završeno, a prva izlazna anketa pokazala da je Zelenski krenuo ka ubedljivoj pobedi.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, nacionalna izlazna anketa kaže da su cifre dva sata pre nego što su ankete zatvorene pokazale da je Zelenski osvojio 73,2 odsto glasova, a Porošenko 25,3 odsto. Istraživanje, koje će biti ažurirano kompletnim rezultatima, zajednički su sproveli Fondacija demokratskih inicijativa, kijevski Međunarodni institut za sociologiju i istraživački centar Razumkov. “Napustiću kancelariju, ali želim da jasno naglasim da ne napuštam politiku”, izjavio je Porošenko nakon objavljivanja izlaznih anketa. Zelenski je, objavljujući svoju pobedu, pred pristalicama u izbornom štabu poručio da “neće izneveriti ukrajinski narod”. “Još nisam zvanično predsednik, ali – kao ukrajinski građanin mogu da kažem svim državama nastalim iz Sovjetskog Saveza da pogledaju nas. Ovo smo zajedno postigli. Sve je moguće!”, rekao je Zelenski, objavljujući pobedu u sedištu svog izbornog štaba. Centralna izborna komisija saopštila je da je izlaznost bila skoro 62 odsto. Nisu prijavljeni nikakvi ozbiljni prekršaji i incidenti, naveli su iz Komisije.

U prvom krugu izbora 31. marta, u kojem je učestvovalo 39 kandidata, Zelenski je osvojio 30 odsto glasova, a Porošenko 16 odsto. Zelenski (41) je popularnost stekao u televizijskoj komediji “Sluga naroda”, glumeći ukrajinskog predsednika koji se bori protiv korupcije. Kao i lik koji tumači, Zelenski je usmerio svoju kampanju na borbu protiv korupcije. On je okrivio Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju. U retkim intervjuima obećao je da će težiti bliskim vezama sa EU i NATO, ali je najavio i aktivnije pokušaje za reintegraciju pobunjenika koji kontrolišu istočne delove Ukrajine. Zelenski nije vodio tradicionalnu političku kampanju, već je obilazio zemlju sa svojom humorističkom emisijom. U kampanji se više oslonio na društvene mreže nego na tradicionalne skupove, zbog čega ga je Porošenko nazvao “virtuelnim kandidatom”. Porošenko (54) je postao predsednik 2014. godine. Zelenskog optužuje da nema jasan program i da mu nedostaje političkog iskustva potrebnog da zadrži Ukrajinu na prozapadnom kursu i da se odupre pokušajima Rusije da vrati tu zemlju u svoju orbitu.