Skoplje / Foto: Pixabay.com

Pendarovski vodi na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji

Kandidat vladajuće koalicije Stevo Pendarovski vodi na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji sa 45,21 odsto glasova, a iza njega je kandidatkinja opozicione koalicije na čelu sa VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova sa 41,39 odsto glasova, saopštila je Državna izborna komisija DIK, na osnovu 65,52 odsto prebrojanih glasova.

Kandidat kojeg su podržale Alijansa za Albance i Besa, Bljerim Reka na trećem je mestu sa 11,81 odsto glasova. Sinoć u 19 sati zatvorena su birališta nakon prvog kruga šestih po redu izbora za predsednika države od osamostaljenja. Državna izborna komisija saopštila je, prenosi Radio Slobodna Evropa, da je do 18.30 glasalo 39,7 odsto birača na obrađenih 91 odsto biračkih mesta. Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski ocenio je da je glasanje bilo mirno i bez ozbiljnih kršenja javnog reda i mira. Iz DIK-a je saopšteno da je stiglo osam prigovora za narušavanje glasačkog prava, ali, kako se ističe, “nisu od sušinske prirode za koju može da se kaže da narušavaju izborni proces”. Pravo glasa na izborima imalo je nešto više od million i 800.000 građana, a glasalo se na 3.480 biračkih mesta.

Inače, Stevo Pendarovski zajednički je kandidat njegovog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske članice vladajuće koalicije Demokratske unije Albanaca (DUI). Ovo je prvi put da najveće stranke dveju zajednica imaju zajedničkog kandidata. Pendarovski je na mesto kandidata došao sa mesta koordinatora makedonske vlade u procesu ulaska u NATO. U februaru je, navodi BBC, boravio u Briselu kada je zvanično Skoplje potpisalo Protokol o prijemu u Alijansu. Ovo mu nije prva predsednička kandidatura – na prethodnim izborima 2014. godine bio je kandidat tada opozicionog SDSM, ali je izgubio u drugom krugu. Rođen je 1963. godine, diplomirao je pravo, a doktorirao političke nauke. A Gordana Siljanovska Davkova u politiku je ušla iz akademskog sveta – predaje pravo na skopskom univerzitetu, a ekspert je za pitanja lokalne samouprave. Ni ona nije bez prethodnog političkog iskustva – bila je ministarka bez portfelja u vladi premijera Branka Crvenkovskog, u periodu od 1992. do 1994. godine. Rođena je 1955. godine u Ohridu.