Bler sa Tačijem u Prištini, 2010/Foto: FoNet/AP

“Kompanija supruge Tonija Blera savetuje Vladu Kosova o Specijalnom sudu”

Vlada Kosova platila je kompaniji Šeri Bler, supruge Tonija Blera, 500.000 evra za pravno savetovanje o Specijalnom sudu, tvrde iz prištinske televizije T7, prenosi “Gazeta Express”.

Kako piše portal “KoSSev”, iako su svi ugovori Vlade Kosova sa međunarodnim kompanijama poverljivi, kosovski ministar pravde Abelard Tahiri, potvrdio je za T7 da vlada Kosova dobija savetodavne usluge o tome kako da se ponaša prema Srbiji u ovom procesu. Pored toga, navodi portal, Kosovo ima i savetnike u vezi sa dokumentima i pravilima rada Specijalnog suda. Prištinska televizija javlja i da je rukovodeća jedne od dve kompanije koje savetuje kosovsku vladu o pitanjima vezanim za Specijalni sud, Šeri Bler, žena bivšeg premijera Velike Britanije. Reč je o kompaniji “Omnia Strategy” koja već, kako tvrde, devet meseci savetuje Vladu Kosova, a čiji je ugovor na pola miliona evra nedavno istekao.

Podsetimo, Blerov Institut za globalne promene pred kraj prošle godine raspisao je konkurs za dva viša savetnika Vlade Srbije. Međutim konkurs je ubrzo uklonjen sa sajta, a u Institutu su za “Insajder” naveli da su našli kandidate i istakli da navedena dva radna mesta ne finansira Vlada Srbije. Prethodno, krajem septembra, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su u toku najintenzivniji zakulisni pregovori o razgraničenju na Kosovu, i da u ime predsednika Srbije sa najvišim međunarodnim zvaničnicima razgovara Bler. Istakao je da mu je to reklo više sagovornika, među kojima su pojedini iz Evrope, a koji znaju da se Bler sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i “pokušao da omekša njen stav o razgraničenju”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je te navode. “On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovoram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar”, rekao je Vučić. Inače, prvi put zvanično Bler i Vučić sastali su se u Beogradu u junu 2014, u vreme kada je Vučić bio predsednik Vlade Srbije. „Premijer Vučić predstavio je političke i ekonomske reforme koje srpska vlada planira da sprovede u narednom periodu i zatražio od gospodina Blera da svojim vezama i ugledom pomogne Srbiji na putu ka EU“, navedeno je u saopštenju sa sastanka.