Vučić i Bler, jun 2014 / Foto: FoNet/TV FoNet

Institut Tonija Blera: Našli smo kandidate za posao u Srbiji

Institut za globalne promene bivšeg britanskog premijera Tonija Blera nedavno je raspisao konkurs za dva viša savetnika Vlade Srbije.

Međutim konkurs je ubrzo  uklonjen sa sajta, iako je u njemu pisalo da ističe 21. decembra. Kako su u ovom Institutu rekli za “Insajder”, našli su kandidate i istakli da navedena dva radna mesta ne finansira Vlada Srbije. “Ponude za posao su sklonjene (sa sajta) jer smo identifikovali kandidate. Ove pozicije su povezane s projektom Instituta u Srbiji koji služi kao podrška jačanju javnih službi. One čine deo šireg, neprofitnog rada Instituta koji služi kao podrška vladama širom sveta i nije koštala Vladu Srbije”, rekao je za “Insajder” portparol Instituta Benedikt Mejkon-Kuni. Prethodno, na pitanje “Insajdera” da li je Vlada sklopila ugovor o savetovanju s Blerovim institutom i koliko je vredan, premijerka Ana Brnabić odgovorila je da se za to ne izdvaja ni dinar iz budžeta. Na dodatno pitanje ko ga onda plaća da savetuje srpsku vladu, premijerka nije odgovorila. Kazala je da je angažovanje Blerovog instituta u formi “deliviri junita” počelo u vreme tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, a da je ona samo nastavila tu praksu.

Inače, pre nekoliko dana na zvaničnom sajtu Instituta za globalne promene objavljen je konkurs za dva savetnička radna mesta na “lokaciji Beograd”. U oglasu je bilo navedeno da Blerov institut traži višeg savetnika koji ima “značajno iskustvo u reformi javnog sektora, a koji je radio na razvoju ekonomskih politika”. On bi trebalo da bude zadužen za “rešavanje ključnih problema visoko prioritetnih projekata Vlade i davanje podrške i doprinosa projektnom menadžmentu, spoljno-političkim brifinzima i strateškim komunikacijama”. Blerov institut je za radno mesto u Beogradu tražio i višeg savetnika za komunikacije čiji će posao biti da pruža “strateške savete za komunikaciju” i daje “podršku visokim državnim zvaničnicima u odnosima s javnošću”. I ovde se kandidatima kao uslov postavlja iskustvo u reformi javnog sektora i prethodni rad na razvoju ekonomskih politika.

Posetimo, krajem septembra predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da su u toku najintenzivniji zakulisni pregovori o razgraničenju na Kosovu, i da u ime predsednika Srbije sa najvišim međunarodnim zvaničnicima razgovara Bler. Istakao je da mu je to reklo više sagovornika, među kojima su pojedini iz Evrope, a koji znaju da se Toni Bler sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i “pokušao da omekša njen stav o razgraničenju”. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je te navode. “On (Bler) ne pregovara ni o čemu, ja pregovoram, i to je odluka oba dela izvršne vlasti i Vlade (Srbije) i moja, da to prihvatim kao teret i obavezu. Moje ime nije ni Toni, niti bilo kako, već Aleksandar”, rekao je Vučić. Prvi put zvanično Bler i Vučić sastali su se u Beogradu u junu 2014, u vreme kada je Vučić bio predsednik Vlade Srbije. „Premijer Vučić predstavio je političke i ekonomske reforme koje srpska vlada planira da sprovede u narednom periodu i zatražio od gospodina Blera da svojim vezama i ugledom pomogne Srbiji na putu ka EU“, navedeno je u saopštenju sa sastanka.