Foto: Pixabay.com

“Fridom Haus”: Kupovina dve TV ojačaće uticaj SNS

Prodaja dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, “Prve” i “O2”, doskorašnjem vlasniku “Kopernikusa”, koji je tu televiziju prethodno prodao državnoj telekomunikacionoj kompaniji “Telekom Srbija”, zabrinjavajuća je zbog jačanja uticaja vladajuće SNS i ne pokazuje volju vlade da poštuje slobodu medija, ocenili su iz “Fridom Hausa” za “Glas Amerike”.

“Kupovina ovih TV kanala i veb sajtova je zabrinjavajuća, posebno zbog toga što je povezana sa vladajućom SNS i državnom telekomunikacionom kompanijom. Medijsko tržište u Srbiji je bilo veoma koncentrisano i pre ove kupovine, ali će ovim potezom politički uticaj vladajuće partije biti još veći – ako je to uopšte moguće”, kazala je Zelike Čaki, direktorka za Evropu i Evroaziju u organizaciji “Fridom Haus”. Ona je navela da “netransparentnost ove transakcije, u koju je uključena telekomunikaciona kompanija u državnom vlasništvu ne uliva poverenje da vlada želi da poštuje slobodu medija i medijski pluralizam”. “Osim praktičnih posledica ovog poteza – učvršćivanja dominacije predsednika Vučića i SNS-a, ne treba zanemariti ni simbolički značaj ove kupovine. Ona se dešava u vreme neuspele privatizacije medija u Srbiji i poruka koju šalje je da proces ne samo da nije završen, nego da vladajuća partija traži načine da dodatno učvrsti svoju moć”, ocenila je Čaki. “Fridom Haus” je konstatovao negativne trendove poslednjih godina u Srbiji – između ostalih i maltretiranje, verbalne i fizičke napade na novinare i neuspelu privatizaciju medija, koja je rezultirala medijskom konsolidacijom u rukama SNS-a, kao i ekonomske pritiske na lokalne medije i njihove vlasnike. “Posebno su zabrinjavajuće direktne pretnje koje upućuju političari na vlasti. Videli smo u proteklih nekoliko meseci da članovi SNS-a novinare zovu “izdajnicima” i “neprijateljima”, a da šef obaveštajne službe kaže da su najveća pretnja za bezbednost Srbije “strani agenti” koji rade u medijima”, rekla je Zelike Čaki.

Podsetimo, kompanija “Antena grupa”, u čijem vlasništvu se nalaze “Prva televizija”, “O2”, “Prva TV Crna Gora”, “Plej radio”, šest kablovskih kanala i tri portala, saopštila je da je postigla dogovor sa preduzetnikom Srđanom Milovanovićem o preuzimanju 100 odsto njenih osnivačkih prava u Srbiji i Crnoj Gori. Vrednost akvizicije iznosi 180 miliona evra.