Stoltenberg i Vučić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu na uzdržanost

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Beograd i Prištinu da pokažu smirenost i uzdržanost i da izbegavaju provokativne izjave ili postupke.

NATO je saopštio da je Stoltenbeg pozvao telefonom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Ramuša Haradinaja. “Obojicu sam podsetio da je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU jedini put do trajnog mira i stabilnosti regiona”, naveo je Stoltenberg u saopštenju. Kazao je da je u razgovoru s Haradinajem naglasio da je plan za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku došao u pogrešno vreme, da je protivan savetu mnogih članica NATO-a i da će imati negativne posledice po perspektive Kosova za evroatlantske integracije. Naveo je da je Haradinaju rekao da će, u slučaju promene mandata BSK, NATO morati da preispita nivo angažovanja s tim snagama. A Haradinaj je posle razgovora sa Stoltenbergom saopštio da će Kosovo 14. decembra doneti “suverenu odluku o transformaciji Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova”. On je na “Fejsbuku” objavio da je Stoltenbergu preneo stav kosovskih institucija o transformaciji BSK u vojsku.

Stoltenberg je naveo da je s Vučićem razgovarao o potrebi da se smanje tenzije, dodajući da je NATO posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova preko misije Kfor. Kabinet predsednika Srbije saopštio je da su se Vučić i Stoltenberg dogovorili da ostanu “u stalnom i direktnom kontaktu”, kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na Kosovu, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije. Kako se navodi u saopštenju, predsednik Srbije je u telefonskom razgovoru “upoznao generalnog sekretara Stoltenberga sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na KiM, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima”. Vučić je, ističe se, izrazio zebnju zbog namera Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i bezbednost Srbije, kao i po mir i stabilnost u regionu i “zahvalio generalnom sekretaru NATO-a na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske Kosova”. U saopštenju se dodaje da je Stoltenberg naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu. S druge strane, novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da je “evolucija” BSK u vojsku “pozitivan korak za Kosovo” i dodao da je “više nego prirodno da Kosovo kao suverena i nezavisna zemlja ima odbrambene sposobnosti”.  Podsećajući na najave kosovskih lidera da će oružane snage moći da učestvuju u mirovnim operacijama i van Kosova, ambasador je za RTK ocenio da je Kosovo “stiglo do tačke u kojoj može da doprinese međunarodnoj bezbednosti umesto da bude njen korisnik”.  “To je dobrodošlo”, kazao je Kosnet i dodao da Kosovo “nastavlja da zauzima visoko mesto na listi prioriteta američke spoljne politike”.