Majk Pens / Foto: FoNet/Xinhua

Pens: Nemačka će biti talac Rusije zbog „Severnog toka 2“

Američki potpredsednik Majk Pens izjavio je juče da će realizacija projekta „Severni tok 2“ za isporuku ruskog gasa u Nemačku učiniti nemačku ekonomiju taocem Rusije, što će uticati na bezbednost svih zapadnih zemalja.

On je upozorio da SAD neće moći da garantuju zaštitu Zapada ako američki saveznici postaju sve više zavisni od Rusije. “Ako Nemačka nastavi sa realizacijom projekta gasovoda ‘Severni tok 2’, to će njenu ekonomiju bukvalno učiniti taocem Rusije, kako je to ocenio i predsednik Donald Tramp”, rekao je Pens na Atlantskom savetu u okviru obeležavanja 70. godišnjice NATO, preneo je “Sputnjik”, navodi “Fonet”. Pens je istakao da je potpuno neprihvatljivo da najveća evropska ekonomija nastavi da ignoriše pretnju ruske agresije i zanemaruje sopstvenu bezbednost. “Nije u redu da Nemačka dozvoljava sebi da postaje energetski zavisna od Rusije”, kazao je Pens, koji je Nemačku kritikovao i zbog toga što i dalje ne izdvaja dva odsto budžeta za odbranu.

“Severni tok 2” trebalo bi da bude izgrađen pored postojećeg “Severnog toka“, a proći će kroz teritorijalne ili ekonomske zone Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke. Ostalo je da se građevinska dozvola dobije još samo od Danske.