Vlada Srbije / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

„Glas Amerike“: Vlada Srbije angažovala lobiste u Vašingtonu

Vlada Srbije angažovala je firmu “Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP” da lobira za nju u Vašingtonu, preneo je “Glas Amerike”.

Kako se navodi u zvaničnom dokumentu podnetom američkom Sekretarijatu za pravosuđe 27. marta, ta firma lobiraće za Srbiju “kod svih američkih zainteresovanih strana, uključujući i zvaničnike američke vlade, u vezi sa određenim pitanjima regionalne saradnje koje obuhvataju stranog klijenta (Srbiju) i Kosovo”. U dokumentu se nalazi i ugovor između firme “Kliri Gotlib Stin i Hamilton LLP” i Kancelarije državnog pravobranioca Srbije, upućen 20. marta na adresu Olivere Stanimirović, koja se navodi i kao zvaničnica Vlade Srbije, a biće primarni kontakt sa lobističkom firmom. U ugovoru, ispod kojeg se nalaze imena partnera firme Til Miler-Ibolda i Fransoa-Šarla Laprevotea, koji se nalaze u kancelariji firme u Briselu, navodi se da će, pored njih dvojice, tim koji će raditi za Srbiju činiti još i Klaudija Arinaker iz kancelarije u Parizu. U jednom delu ugovora Miler-Ibold i Laprevote podsećaju da njihova firma od 22. novembra 2013. zastupa Srbiju, zajedno sa BiH, Hrvatskom, Makedonijom, Slovenijom i Crnom Gorom, kao i Narodnu banku Srbije, u vezi sa likvidacijom njujorških filijala “Beogradske banke” i “Jugobanke”. U podnesku se ne navodi koliko će Vlada Srbije plaćati usluge toj firmi, ali prema podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Senata SAD, na kojoj lobističke firme prijavljuju sume koje naplaćuju klijentima, “Kliri Goitlib Stin I Hamilton LLP” je od januara do danas u svojim kvartalnim izveštajima prijavljivala sume od 20.000 do 340.000 dolara. Na zvaničnoj internet prezentaciji ta advokatska kancelarija predstavljena je kao pionir globalne pravne profesije. Kompanija koja postoji 73 godine navodi da zapošljava 1.300 advokata, koji za nju rade u više od 50 država sveta i to, kako ukazuju, u oblastima pravne, poslovne, socijalne i kulturne perspektive.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je za TV “Prva” da Vlada Srbije razgovara o angažovanju jedne advokatske kancelarije u slučaju da pokrene arbitražni postupak zbog kršenja ugovora Cefta od strane Prištine. “Nema nikakvog ugovora o lobiranju. Oni su razgovarali o tome hoćemo li da pokrenemo arbitražni postupak protiv Prištine zbog uvođenja taksi Srbiji. I zbog toga su uzimali firmu čije je sedište inače u Briselu i Parizu, a ne u Vašingtonu. Nikakve to veze nema sa lobiranjem u Vašingtonu. Samo su počeli razgovori, nema nikakvog dogovora”, rekao je Vučić, dodajući da bi to bilo normalno, ako se bude išlo u taj postupak. “Ali, ne znam da li će se vlada odlučiti na to ili ne”, naveo je Vučić.