Foto: Pixabay.com

Banke da dokažu da su se zadužile u “švajcarcima”, inače ugovori nevažeći

Vrhovni kasacioni sud juče je zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima, zatim da se ti krediti mogu konvertovati u kredite vezane za evro, po kursu na dan zaključenja ugovora, i da treba obustaviti sve postupke prinudne naplate kredita indeksiranih u francima.

“Ništava je odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcarskog franka koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja”, navodi se u saopštenju tog suda. Dodaje se da su banke pre zaključenja ugovora korisniku kredita bile dužne da dostave potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom indeksacije domaće valute u švajcarskim francima. “Ugovori će se posle utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji, izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja – tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini određenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja”, naveo je sud. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je stav suda deo rešenja koje su dužnici tražili. “Dakle, za one u postupku izvršenja postupak se prekida, bilo bi dobro da se izjednači sudska praksa. Ovo je dobra prilika da razgovore nastavimo i tražimo rešenje”, rekao je Vučić za TV “Prva”. Dodao je da su “građani koji su uzeli te kredite naivni i dobri, pošteni građani ove zemlje” i da su “bili na neki način prevareni jer im je rečeno da im je u tom trenutku to najbolje”. Vučić je rekao da je odluka države da pomogne zaduženima u “švajcarcima” bila veoma teška. “Ali spremni smo da sve prihvatimo, banke nisu imale pravo da podignu tada toliko kamate. Iako neobavezujući, stav suda sada je dobar pravac .Naše je da vidimo da li imamo novca u budžetu da bar malo pomognemo bankama”, kazao je Vučić.  Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je dobra vest to što je Vrhovni kasacioni sud zauzeo takav stav, ali je i dodala da je reč o “pravnom stavu koji nije obavezujuća odluka”. Navodeći da je sudska praksa u Srbiji neujednačena i da sudovi u istim pravnim situacijama donose različite odluke, ministarka je za RTV kazala i da sudovi “uglavnom” poštuju autoritet Vrhovnog kasacionog suda.

A građani zaduženi kreditima u švajcarskim francima delimično su zadovoljni stavom suda. “Zadovoljni smo stavom o ništavosti valutne klauzule i o obustavi postupaka prinudne naplate, ali time nije rešen problem onih dužnika gde je postupak već završen i oni su ostali bez stana”, kazala je agenciji “Beta” predstavnica udruženja “CHF Srbija” Sonja Vujanović. Ona je istakla da je zahtev da ti korisnici kredita budu obeštećeni, jer su oni isplatom ogromnih kamata uglavnom otplatili stan koji im je oduzet. Predstavnici udruženja će, kako je kazala Vujanović, učestvovati u radu radne grupe koja će od danas pripremati predlog rešenja za dužnike koji imaju kredite u evrima i one kojima je banka oduzela stan zbog nemogućnosti naplate pozajmice. “U toj grupi će biti i predstavnici banaka, Narodne banke Srbije i Vlade Srbije. Nadamo se da će rešenje uskoro biti predloženo”, kazala je Vujanović. Inače, članovi udruženja “CHF Srbija” su 21. marta počeli protest ispred Vrhovnog kasacionog suda, a prekinuli su ga posle sedam dana, kad ih je posetio predsednik Vučić koji je obećao da će država rešiti njihov problem. Trenutno je u Srbiji oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njih dug bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute.