Foto: Pixabay.com

GREKO: Srbija nije ispunila nijednu preporuku

Antikorupcijsko telo Saveta Evrope GREKO navelo je u najnovijem izveštaju da Srbija nije ispunila nijednu od 13 preporuka u oblasti sprečavanja korupcije poslanika, sudija i tužilaca.

U Prelaznom izveštaju o usaglašenosti, rađenom u okviru četvrte runde procena, navedeno je da je 10 preporuka delimično sprovedeno u delo dok oko tri nije urađeno ništa. Uprkos tome, u juče objavljenom izveštaju, GREKO je ocenio da ukupni nivo pridržavanja preporuka datih Srbiji više nije “globalno nezadovoljavajući”, a srpske vlasti su pozvane da nastave napore na sprovođenju preporuka. Navedeno je da je u oblasti sprečavanja korupcije među poslanicima učinjen važan korak usvajanjem zakona o lobiranju, ali da je neophodna i odlučnija akcija. Ustavne reforme koje su u proceduri imaće uticaja na nekoliko preporuka vezanih za sudije i tužioce, navedeno je u izveštaju. Takođe, izražena je zabrinutost zbog okruženja u kome je vođena debata o ustavnim promenama i zbog koga su se iz tog procesa povukla udruženja sudija i tužilaca. GREKO je u zaključcima naveo i da očekuje više rezultata na polju ocene učinka sudija i tužilaca. Navedeno je da je usvajanje zakona o sprečavanju korupcije ključno za izmene propisa vezanih za sukob interesa i srodna pitanja koja se odnose na poslanike, sudije i tužioce i za jačanje uloge Agencije za borbu protiv korupcije.

A Ministarstvo pravde saopštilo je da se Srbija više ne nalazi na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja kada je reč o borbi protiv korupcije, navodeći da je to ukazano u poslednjem izveštaju usklađenosti Srbije sa GREKO preporukama. U saopštenju se naglašava da je ocenjeno da je Srbija od13 preporuka delimično ispunila deset, dok tri preporuke još nisu ispunjene. „Kako je većina tih preporuka vezana za ustavne amandmane, Savet Evrope nije mogao da učinjeni napredak u ispunjenju preporuka tretira u potpunosti ispunjenim, dok se Ustav Republike Srbije ne promeni“, navedeno je u saopštenju. Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je da je jedna od najznačajnih primedbi stručnjaka GREKO to što se Vlada prilikom ustavnih promena iz oblasti pravosuđa koje se odnose na tužioce nije držala sopstvenih dokumenata i da će u budućem Visokom savetu tužilaca broj onih koji biraju tužioci i dalje biti manji od onih čiji je izbor podložan političkom uticaju. Ilić je za agenciju “Beta” izveštaj GREKO ocenio kao uravnotežen u pogledu javnog tužilaštva, navodeći da je prepoznat napredak u pojedinim oblastima i da je istovremeno ukazano na to šta bi trebalo u narednom periodu popraviti.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić izjavio je da je borba protiv korupcije jedan od strateških prioriteta Srbije i da su nalazi novog izveštaja GREKO “rezultat kontinuiranih napora koje organi Srbije čine za sprečavanje korupcije” u odnosu na poslanike, sudije i tužioce. “On je potvrda uspeha dosadašnjih aktivnosti, ali i ohrabrenje i podsticaj da u potpunosti ispunimo sve preporuke”, rekao je Sikimić.