Aleksandar Vučić / Foto: FoNet/Vlada Srbije, S.Miljević

Vučić: Možda je greška što policija nije poslata ranije na RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je možda bila greška što policija “nije poslata na Radio-televiziju Srbije” kada su učesnici protesta nasilno ušli u zgradu. Naprednjaci u Kosovskoj Mitrovici, na jugu Srbije i u Vojvodini održali su skupove podrške Vučiću, sa porukom – ako bude trebalo i “narod će reagovati da brani državu”.

Vučić je u intervjuu za TV Pink rekao da je u nedelju, kada su održane demonstracije ispred Predsedništva Srbije, završen veliki posao jer je “narod mogao sve da vidi” i da nekažnjeg nasilja neće biti. Smatra da bi posle jučerašnjeg protesta u Beogradu dobio više glasova na izborima nego ranije i da se ne boji “laži i nasilja” opozicionih lidera.

Izjavio je da je, kada su učesnici protesta napravili obruč oko zgrade Predsedništva gde je držao konferenciju, mogao “u svakom trenutku da izađe pred demonstrante”, ali da je “želeo da izbegne da neko bude povređen”. Procenio je da je u subotu ispred zgrade RTS-a bilo 1.584 ljudi, a da je u nedelju ispred Predsedništva bilo 450 ljudi, dok ih je u šetnji bilo 687.

Podsetio je da su parlamentarni izbori na redu naredne godine, ali da ne bi isključio mogućnost da budu i ranije. Podsetio je da SNS treba da ima 2019. stranačku skupštinu i kongres.

“Možda me zamole da poslednji put predvodim listu SNS, a možda i ne, ako ne završe sa mnom do Uskrsa ovi histerični (…) Ako ne završe možda još jedan put pobedim, a onda je vreme za neke mlađe”, rekao je Vučić.

Inače, iako je Vučić juče poručio kosovskim Srbima “da ne kreću za Beograd”, Srpska lista spremna je da krene u glavni grad da brani državne institucije, piše KoSSev. Srpska lista juče je ispred prostorija SNS-a u Kosovskoj Mitrovici okupila građane, a slično okupljanje bilo je i u Zvečanu, ispred prostorija opštine.

KoSSev navodi da su im građani javljali kako su im preko firmi u kojima rade, u srpskom, ali i u kosovskom sistemu, stigle poruke nadređenih sa obaveštenjem da se okupe u Kosovskoj Mitrovici i podrže Vučića. Međutim, mediji koji posluju u okviru JP Mreža Most – TV Most i Radio Kosovska Mitrovica javili su da su se građani “spontano okupili, spremni da krenu u glavni grad, kako bi, ukoliko je potrebno branili državne institucije“.

I na jugu Srbije bilo je hitnih sastanaka i skupova naprednjaka, pišu Južne vesti. Funkcioneri i članovi lokalnih odbora SNS u Nišu, Leskovcu, Pirotu i Vranju na jučerašnjim skupovima razmatrali su odlazak u Beograd, kako bi pružili podršku predsedniku Vučiću, koga su u zgradi Predsedništva “blokirali” građani. Ispred prostorija. Nema zvaničnih informacija na koji način će tu podršku pružiti, a Južne vesti nezvanično saznaju da se razmatraju skupovi podrške, kao i eventualni odlasci za Beograd.

Naprednjaci su se u nedelju okupili i u Novom Sadu, ispred prostorija gradskog odbora stranke. Radio 021 javlja da je gradonačelnik  Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević poručio da će, ako bude trebalo, i narod reagovati da brani državu.

“Nikakve ostavke, nikakva povlačenja. Država mora da reaguje, ako treba reagovaće i narod da brani državu”, rekao je Vučević.

Poručio je Vučiću “da izdrži, da se ne plaši jer je mnogo više ljudi na strani prostojne i normalne Srbije.”