Metež u RTS-u / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

MUP: Privedeno sedam demonstranata; SzS: Uhapšeni da se puste danas do 15 sati

Policija je identifikovala i privela sedam osoba zbog sumnje da su počinile više različitih krivičnih dela i prekršaja tokom upada u zgradu RTS-a i tokom jučerašnjeg protesta ispred Predsedništva Srbije, saopštio je MUP. Lideri SzS i organizatori protesta “1 od 5 miliona” policiji su dali rok do danas u 15 sati da iz pritvora pusti uhapšene.

Policija je, navodi se u saopštenju, privela U.S. (1994) koji se sumnjiči da je razbio staklo na ulazu u zgradu RTS. MUP je saopštio i da su zbog napada na policiju privedeni su A. N. (1984), V. J. (1976) i M.M. (1995), koji se sumnjiče da su u zgradi RTS fizički nasrnuli na policajce i naneli im više udaraca.

Priveden je i S.S. (1992) koji se sumnjiči da je u nedelju na uglu ulica kralja Milana i kneza Miloša fizički nasrnuo na policajca.

Zbog sumnje da su u subotu uveče uneli motornu testeru u zgradu RTS i mahali njom pred zaposlenima u javnom servisu, privedeni su M.Č. (1977) i M.P. (1976). O svemu su, navodi se u saopštenju, obaveštena nadležna tužilaštva, kao i sudije za prekršaje.

Inače, danas u 15 sati ističe rok, koji je jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović, dao vlastima da oslobodi osobe privedene zbog subotnjeg upada u zgradu RTS-a.

“Ukoliko se to ne desi, organizatori protesta saopštiće kada ćemo se ponovo okupiti, i tada kada se ponovo okupimo iz celog Beograda, iz cele Srbije, njihov kraj je blizu, oni su gotovi, oni su prošlost”, poručio je Obradović nakon jučerašnjeg protesta, koji se završio ispred policijske stanice “29. novembar”.

On je pozvao policiju da uhapsi sve političare koji su u subotu bili u zgradi RTS, “a ne decu”.

Obradović je izjavio da su svi uhapšeni prebačeni u razne prekršajne sudove u Beogradu. Kaže da je uhapšeno više od deset ljudi i da im se izriču kazne do 30 dana zatvora, iako su neki od njih povređeni.

Podsetimo, tokom jučerašnjeg protesta nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u podne u Pionirskom Parku, u vreme kada je predsednik Aleksandar Vučić držao konferenciju za medije. Kao što je Istinomer pisao, građani su najpre probili zaštitnu ogradu ispred ulaza, a nešto kasnije napravili “živi lanac” oko Predsedništva, kako bi sprečili Vučića da izađe. Na uglu ulica Kneza Miloša i Kralja Milana došlo je do sukoba policije i demonstranata, a upotrebljen je i suzavac. Protest se završio ispred policijske stanice “29. novembar”, gde su učesnici protesta pritvoreni.