Policija i demonstranti ispred RTS-a / Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

NUNS i NDNV: Za incidente na RTS-u najodgovornija vlast; UNS traži osudu upada

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine upozoravaju da incidenti u zgradi RTS-a predstavljaju posledicu višegodišnjeg širenja govora mržnje, gušenja medijskih sloboda i stvaranja atmosfere linča u društvu i ukidanja javnog dijaloga, za koje je “najodgovorniji aktuelni režim na čelu sa vladajućom SNS”. Udruženje novinara Srbije traži od međunarodnih organizacija osudu upada u RTS.

NUNS i NDNV pozvali su sve državne institucije da taj događaj najozbiljnije shvate kao alarm i konačno uspostave vladavinu prava i poštovanje zakona, jer se, kako navode, društvo nalazi na ivici tenzija koje bi, ukoliko eskaliraju, mogle da imaju nesagledive posledice.

“Podsećamo da smo u bezbroj navrata upozoravali na pogubnu tabloidizaciju medijske scene kojom je u javni prostor kontaminiran nasiljem. Takođe, upozoravali smo i javne medijske servise da prestanu sa potčinjavanjem novinarske profesije moćnicima na vlasti, te kršenjem zakona koji ih obavezuju na profesionalno, objektivno i nezavisno izveštavanje u skladu sa javnim interesom.”

NUNS i NDNV smatraju da nasilni upadi u javni medijski servis nisu primereni demokratskim i civilizovanim društvima, te još jednom upozoravaju državne institucije da postupaju u skladu sa zakonima kako bi se ovakvi incidenti predupredili, umesto da, kako kažu, koriste državnu silu i primenjuju nasilje nad građanima koji protestuju zbog gušenja njihovih osnovnih prava.

“Smatramo ciničnim nastup generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića, koji se mesecima oglušavao o zahteve građana, ali i zakonske obaveze javnog servisa, upodobljavajuću uređivačku politiku ove medijske kuće sa interesima vlasti, smatraju u te dve novinarske organizacije. Napominju da je Bujošević morao mnogo ranije da stane u odbranu nezavisne uređivačke politike Javnog servisa Srbije, čija je, podvlače, odgovornost u stvaranju društvenih tenzija neupitna upravo zbog snishodljivog odnosa prema vlastima a nauštrb javnog interesa.”

NUNS i NDNV pozivaju novinare i ostale medijske radnike na RTS-u, kao i u pokrajinskom javnom servisu, da ne pristaju na kršenje profesionalnih i etičkih standarda novinarstva i interesa javnosti i suprotstave se pritiscima vlasti i drugih centara moći koji su, kako kažu, javni servis pretvorili u propagandnu platformu vlasti.

S druge strane, Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od Međunarodne federacije novinara, Evropske federacije novinara i Predstavnika OEBS-a za slobodu medija da osude upad grupe demonstranata predvođenih opozicionim liderima u RTS. Do preko potrebnog dijaloga u srpskom društvu, ponovio je UNS, ne može doći u atmosferi nasilja i bespravnog zaposedanja zgrade RTS, u prisustvu ljudi u fantomkama i policije.

Podsetimo, nakon subotnjeg upada građana u zgradu RTS-a, generalni direktor Dragan Bujošević obratio se u Trećem Dnevniku javnog servisa, rekavši da su protesti upadom u zgradu te kuće izgubili legitimitet. Izvinio se svim građanima zbog kašnjenja Dnevnika 3, jer su “sve ekipe bile blokirane u zgradi”, a izvinio se i zaposlenima koji su bili u zgradi što “ni mi ni država nismo omogućili da rade svoj posao onako kako zaslužuju da rade”. Bujošević je rekao da se nada da će evropska udruženja novinara ozbiljno razgovarati o toj temi.

Opozicioni lideri i učesnici protesta “1 od 5 miliona” ušli su u subotu uveče u zgradu RTS-a, tražeći da razgovaraju sa nekim od urednika i novinara. Pripadnici Žandarmerije su ih posle nekoliko sati izbacili iz zgrade, a tom prilikom policija je upotrebila silu nad pojedinim demonstrantima.