Britanski parlament / Foto: Pixabay.com

Britanski poslanici protiv napuštanja EU bez sporazuma

Britanski poslanici odbacili su sinoć opciju Bregzita bez sporazuma, ali i dalje postoji rizik od “brutalnog razlaza” u slučaju neslaganja Londona i Brisela, javila je agencija “Frans pres”.

Ukupno 312 poslanika glasalo je protiv Bregzita bez sporazuma, dok je 308 glasalo za tu opciju. Poslanici bi danas trebalo da se izjasne o eventualnom, ali i ograničenom odlaganju datuma napuštanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji. Ukoliko se parlament odluči za tu opciju odlaganja, neophodno je da se i sve zemlje EU jednoglasno slože s tim.

Skoro tri godine od referenduma održanog u junu 2016. godine, na kojem su se Britanci izjasnili za Bregzit, ta zemlja duboko podeljena o tom pitanju, ne može da donese odluku o načinu istupanja iz članstva u Uniji. Poslanici su u utorak ponovo odbacili sporazum koji je sa EU dogovorila premijerka Tereza Mej. London i Brisel su o tom sporazumu pregovarali 17 meseci. EU je sa svoje strane stavila do znanja da Britanci treba da daju razloge odlaganja datuma Bregzita. Evropski pregovarač Mišel Barnije izjavio je nedavno da je EU spremna da odobri odlaganje Bregzita, ali očekuje objašnjenja od Londona jer se o sporazumu ne može više pregovarati.