Britanski parlament / Foto: Pixabay.com

Britanski parlament ponovo odbacio sporazum o Bregzitu

Britanski parlament juče je zadao novi težak udarac premijerki Terezi Mej pošto je ponovo ubedljivo odbacio sporazum o Bregzitu koji je ona postigla s Evropskom unijom.

Protiv sporazuma o uslovima izlaska Velike Britanije iz EU glasao je 391 poslanik, a za 242, prenosi BBC. Kada se parlament 15. januara prvi put izjašnjavao o sporazumu, protiv su glasala 432 poslanika, a za 202. Mej nije uspela da ubedi tvrde pristalice Bregzita iz svoje Konzervativne stranke da podrže sporazum, kao ni severnoirsku Demokratsku unionističku partiju (DUP) koja podržava njenu manjinsku vladu. Protiv sporazuma juče je glasalo oko 75 članova Konzervativne stranke, svih 10 poslanika DUP, kao i opozicioni laburisti i Škotska nacionalna stranka. Glasanje je usledilo posle sastanka Mej i najviših zvaničnika EU u ponedeljak u Strazburu. Britanska premijerka je tada izjavila da je obezbedila pravno obavezujuće promene sporazuma o Bregzitu koje se odnose na sporno pitanje granice dve Irske, ali to očigledno nije bilo dovoljno britanskim poslanicima. Istakla je da je postignut dogovor prema kojem EU neće moći da vremenski neograničeno zadrži Veliku Britaniju u carinskoj uniji putem “bekstopa”, mehanizma predviđenog da spreči uspostavljanje tvrde granice između Irske i Severne Irske posle Bregzita, zadržavanjem Severne Irske u jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji do postizanja drugačijeg sporazuma Velike Britanije i EU.

Međutim, sam tekst sporazuma o Bregzitu ostao je nepromenjen, a nade Mej da će ga poslanici podržati raspršio je britanski pravobranilac Džefri Koks kada je  izjavio da promene koje je Mej dogovorila u Strazburu smanjuju rizik da će Velika Britanija ostati vezana za pravila EU, ali ga ne eliminišu, navodi AP. Rezultat jučerašnjeg glasanja znači da će se britanski poslanici danas izjašnjavati da li da Velika Britanija napusti EU 29. marta bez sporazuma. Ako parlament odbaci i izlazak iz EU bez sporazuma, na glasanju sutra odlučivaće se o tome li da se od EU traži odlaganje Bregzita za najviše tri meseca. Mej je posle jučerašnjeg glasanja kazala da će poslanici danas moći da glasaju po svojoj savesti umesto da slede stav stranke. Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin rekao je da Mej treba da raspiše vanredne izbore, prenosi BBC. Glavni evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije izjavio je da je EU učinila sve što je mogla i da su pripreme za razlaz bez sporazuma sada važnije nego ikada pre. Portparol predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska nadovezao se na Barnijeovu izjavu, navodeći da je bilo “teško videti šta EU još može da učini”. On je rekao da će EU razmotriti produženje roka za izlazak Velike Britanije iz EU, ako London to zatraži, ali je dodao da će 27 članica Unije očekivati “verodostojno opravdanje” za takav potez.

Inače, izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma podržavaju pristalice Bregzita koje navode da bi to oslobodilo zemlju od pravila EU i omogućilo joj da vodi nezavisnu globalnu trgovinsku politiku. S druge strane, ekonomisti strahuju da bi takozvani tvrdi Bregzit naneo štetu britanskoj ekonomiji, carinama i drugim trgovinskim barijerama koje bi bile postavljene između Velike Britanije i EU, njenog najvećeg trgovinskog partnera. Na kratke staze, došlo bi do zastoja u britanskim lukama i nestašice svežih proizvoda, a na duge staze vlada kaže da bi scenario Bregzita bez dogovora oborio ekonomiju za šest do devet odsto tokom 15 godina, u odnosu na ostanak u EU, navodi AP. Agencija ocenjuje da je malo verovatno da će se poslanici odlučiti za ovu opciju, budući da je prošlog meseca parlament usvojio amandman, doduše neobavezujući, koji isključuje Bregzit bez sporazuma. A za odlaganje Bregzita na najviše tri meseca biće potrebna saglasnost svih ostalih 27 članica EU koje nerado gledaju na mogućnost da se odlaganje otegne do posle izbora za Evropski parlament, krajem maja.