Protest PSS / Foto: Twitter/Inicijativa Žena Srbije

Održan protest Policijskog sindikata ispred sedišta MUP-a

Više desetina članova Policijskog sindikata Srbije (PSS) protestovalo je juče ispred Palate Srbije, gde se nalazi sedište Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog ukidanja reprezentativnosti tog sindikata.

Potpredsednik PSS-a Vladimir Pavićević kazao je da su se okupili da „traže zakon i da neće da ćute o korupciji i bahatosti unutar MUP-a“. „Došli smo tražimo zakon, nama je zakon vazduh koji nam u ovoj zgradi uzimaju“, rekao je Pavićević, napominjući da je Sindikat dobio podršku Evropske policijske unije, Vojnog sindikata Srbije, raznih organizacija i građana. Pavićević je upitao da li je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u izjavi da je prosečna plata policajca 508 evra uračunao i plate državnih sekretara i čelnika Nezavisnog policijskog sindikata Srbije koji, prema njihovim podacima, iznose više stotina hiljada dinara. Pavićević je naglasio da će nastaviti svoju borbu i da će to činiti svim zakonskim sredstvima. Predsednik PSS Veljko Mijailović kazao je da su članovi tog sindikata dovedeni u poziciju da kao zaposleni u MUP-u budu izloženi diskriminaciji i razbojništvu. Naveo je da su oni došli da upozore da se obrazuje radna grupa koja će utvrditi da li je PSS reprezentativni sindikat. Mijailović je kazao da je „taj sindikat na udaru zato što se bori protiv korupcije i kriminala“. „PSS neće odustati od svojih akcija i želimo samo da u ovoj državi funkcionišu zakoni“, rekao je Mijailović i dodao da u PSS-u „nema nijednog člana koji je napredovao pomoću tog sindikata“ i da je ponosan na to što u PSS-u nema nijednog prisilnog člana. „PSS je reprezentativni sindikat, a vi možete da vršite represalije“, kazao je Mijailović.

Nakon protesta delegacija članova Upravnog odbora PSS ušla je u Palatu Srbije i zatražila sastanak sa ministrom, ili nekim iz vrha MUP-a, nakon čega je došao pomoćnik direktora policije Slobodan Malešić da razgovara, ali, prema navodima PSS, ne o temama zbog kojih su oni zatražili sastanak. MUP je nedavno saopštio da PSS više nije reprezentativan, jer je proverom utvrđeno da taj sindikat ima manje od 15 odsto zaposlenih u MUP-u što je zakonski minimum.