Foto: Print screen

FHP: Blage kazne za ratne zločine

Fond za humanitarno pravo saopštio je juče da je Apelacioni sud u Beogradu smanjio kazne pripadnicima “Siminih četnika” koji su osuđeni za nečovečno postupanje, silovanje i seksualno zlostavljanje tri Romkinje u selu Skočić u Bosni i Hercegovini 1992. godine i ocenio da su te kazne previše blage.

Fond je, prenosi “Fonet”, u saopštenju naveo da smatra da su kazne previše blage jer je silovanje i seksualno nasilje trajalo više meseci, dve od tri žrtve su bile maloletne i žrtve i danas trpe teške fizičke i psihičke posledice tog zločina.

Inače, Apelacioni sud je u drugostepenom postupku prošle godine potvrdio oslobađajuću presudu protiv pripadnika jedinice “Simini četnici” za rušenje džamije i za ubistvo 27 romskih civila u selu Skočić, dok su Tomislav Gavrić, Zoran Đurđević i Zoran Alić osuđeni na po 10 godina zbog silovanja tri osobe. U trećestepenom postupku Apelacioni sud je ocenio da u drugom stepenu nisu adekvatno cenjene olakšavajuće okolnosti na strani trojice osuđenih. Fond je u saopštenju naveo da, međutim, nisu računate otežavajuće okolnosti, poput one da je Đorđević pravosnažno osuđen za ratni zločin, silovanje dve Bošnjakinje u Bijeljini.