Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Grafiti “Ratko Mladić” i “Nema podele” ispred kancelarije Inicijative mladih

Hodnik zgrade ispred kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) išaran je porukama “Ratko Mladić” i “Nema podele”, a vrata kancelarije izlepljena su nalepnicama “Ovo je srbski ponos i žena, a ti nisi ni senka njena” na kojima su slike osam znamenitih žena iz srpske istorije, navodi se u saopštenju Inicijative.

Ističe se da je to reakcija na to što su njihovi predstavnici pre dve nedelje prekrečili grafite “Ratko Mladić, srpski heroj”, “Kosovo je Srbija” i “Nema podele” u Terazijskom tunelu. “Grafiti koje smo prekrečili umesto komunalne službe grada Beograda, i grafiti na našim vratima dolaze iz istog nacionalističkog i mizoginog šinjela. Aktivisti za ljudska prava uvek su prvi na meti kada se pumpaju nacionalistički mišići”, dodaje se u saopštenju. Inicijativa je ocenila da “takmičenje u iskazivanju nacionalizma između vladajućih stranaka i opozicionih pokreta mora da prestane”. “Društvo koje je zasnovano na vrednostima ljudskih prava, na evropskim vrednostima, mora biti izričito, jasno i direktno – Ratko Mladić je ratni zločinac, i nosi najveću odgovornost za počinjen genocid u Srebrenici. Nemamo pravo na eufemizme, relativizaciju i negiranje zločina”, ocenila je Inicijativa. Dodaje se da aktivisti koji se zalažu za poštovanje ljudskih prava ne smeju ostati sami u suprostavljanju ekstremnoj desnici i nacionalizmu. “Ako dozvolimo da se slave ratni zločinci, ne postoji šansa da u budućnosti živimo u miru, da napredujemo i da živimo bolje nego danas. Za ratne zločince ne sme biti mesta u državnim institucijama, parlamentu, državnim izdavačkim kućama i obrazovnom sistemu, kao ni prostora na zidovima naših gradova”, zaključuje se u saopštenju Inicijative.

A organizacije Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo (FHP) najstrože su  osudile napad na prostorije YIHR i optužile vlast Srbije da je odgovorna za “atmosferu linča koja je kreirana u društvu”. “Vlast i mediji pod njihovom kontrolom svojim delovanjem, kroz neodgovorne izjave državnih funkcionera, neprocesuiranje dosadašnjih napada, širenje mržnje i dizanje tenzija, podstiču napade na sve pojedince/ke i grupe koji insistiraju na poštovanju ljudskih prava i odgovornosti za zločine”, ocenjuje se u saopštenju.