Protest Sindikata policije / Foto: FoNet, Filip Stevanović

Policijski sindikat podržala Evropska policijska unija

Policijski sindikat Srbije saopštio je da im je podršku pružila Evropska policijska unija, krovna organizacija koja okuplja 800.000 policajaca Evrope, a povodom odluke MUP-a Srbije da se “otme reprezentativnost PSS”.

U pismu se navodi da EPU pruža punu podršku Policijskom sindikatu Srbije u borbi za legitimna i zakonska prava policajaca. “Nedvosmisleno je jasno da MUP Srbije u ovom slučaju nije poštovao ni domaće pravo ni međunarodne konvencije. Po ovom postupku MUP Srbije, koji je deo Vlade Srbije, ukazuje se da vlasti Republike Srbije još nisu zrele i spremne za ravnopravno učešće u Evropskoj uniji. EPU je poslao pismo Vladi Republike Srbije u vezi sa nelegalnim postupanjem prema Policijskom sindikatu Srbije, a takođe će o celom slučaju obavestiti vlasti Kraljevine Holandije, gde je sedište EPU i Evropski parlament”, navodi se u pismu EPU, koje je preneo PSS. Inače, Policijski sindikat Srbije najavio je da će danas u podne ispred sedišta Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije na Novom Beogradu održati protest povodom, kako su naveli, otimanja reprezentativnosti, a sa kojeg će zatražiti da se ukine to rešenje kojim je oko 12.000 članova PSS obespravljeno. “Pozivamo sve policajce i građane da nam se pridruže u borbi za vladavinu zakona u Srbiji”, naveo je PSS.

Podsetimo, MUP je saopštio da PSS više nije reprezentativan, jer je proverom utvrđeno da taj sindikat ima manje od 15 odsto zaposlenih u MUP-u što je zakonski minimum.