Moskva / Foto: Pixabay.com

Nacrt zakona o internetu izveo hiljade ljudi na ulice širom Rusije

Hiljade građana protestovalo je juče širom Rusije zbog novog zakona o internetu, za koji kritičari kažu da je deo napora  predsednika Vladimira Putina da poveća državnu kontrolu nad internetom i olakša cenzuru.

Zagovornici zakona, međutim, kažu da je on osmišljen kako bi osigurao rad interneta u Rusiji ukoliko se prekine pristup serverima u inostranstvu. Predstavnici nezavisne aktivističke grupe koja prati izlaznost na demonstracijama naveli su da se u Moskvi okupilo oko 15.000 ljudi, dok policija tvrdi da je bilo oko 6.500 građana, preneo je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Protestni skupovi održani su u Habarovsku na dalekom istoku, Sankt Peterburgu, Voronježu i drugim ruskim gradovima. Takozvani zakon o “neprikosnovenom Internetu”, predstavljen je poslanicima Državne dume 12. februara i potrebno mu je još dva glasa da bi iz donjeg doma ruskog parlamenta bio upućen u Savet federacije. “Naša država je primetila da se internet koristi za slobodnu razmenu informacija, i od strane opozicionih snaga i zato želi da ga stavi pod kontrolu”, rekao je za RSE Aleksandr Isavnin iz pokreta Odbor za slobodu Rusije.