Marija Lukić / Foto: Printscreen N1

“Istražiti prekid signala u Brusu tokom gostovanja Marije Lukić na TV Prva”

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je juče hitnu istragu i rasvetljavanje svih okolnosti prekida emitovanja kablovske televizije u Brusu u vreme emisije TV Prva “Život priča”, u kojoj je gošća bila Marija Lukić koja je optužila za polno uznemiravanje predsednika opštine Brus Milutina Jeličića.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, na društvenim mrežama u to vreme pojavila se informacija da signala nije bilo zato što je nestala struja u blizini Doma kulture u Brusu gde se nalazi repetitor, ali je tom udruženju u EPS-u rečeno da “nije tačno da su oni isključili struju”. “Pretpostavljamo da je neko u zgradi Doma kulture isključio struju, a to nema veze sa EPS-om”, odgvoreno je iz ovog preduzeća. Kako je UNS-u rekla novinarka TV “Prva” i autorka emisije “Život priča” Tatjana Vojtehovski, “to je deo ponašanja lokalnog moćnika”. “Kabadahijsko ponašanje predsednika opštine Brus govori da može i da isključi struju kako se ne bi gledala emisija i da mu niko ništa ne može. Ovo je pritisak na slobodu medija”, rekla je UNS-u Vojtehovski. UNS je podsetio da je članom 149 Krivičnog zakonika za sprečavanje ili ometanje emitovanja televizijskog programa zaprećena kazna zatvora do godinu dana i poziva nadležne da hitno utvrde ko stoji iza ovog incidenta. I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je šokirano sabotažom kojom je građanima Brusa i okoline onemogućeno da gledaju emisiju. “NUNS ukazuje da sprečavanje emitovanja programa predstavlja krivično delo te da je Krivičnim zakonikom (član 149.) za to delo predviđena kazna do godinu dana zatvora, odnosno do tri godine zatvora ukoliko je delo učinilo službeno lice u vršenju službe”, navodi se u saopštenju. Prema nezvaničnim saznanjima TV “Prva”, predsednik opštine je prvo tražio od lokalnog kablovskog operatera da isključi signal te televizije, a nakon odbijanja distributera da to učini, isključena je struja u Domu kulture gde se nalaze repetitori. NUNS je podsetio da je suđenje Jeličiću za seksualno uznemiravanje Marije Lukić počelo 7. februara odlukom sudije Osnovnog suda u Brusu Mladena Tipsarevića da novinarima ne dozvoli da prisustvuju glavnom pretresu čak ni kao građani.

A vlasnik kablovskog operatera u Brusu, “Siti servisa”, Zoran Radojković rekao je agenciji “Beta” da je ekipa tog operatera u sredu uveče, nakon što im je javljeno da nema signala, otišla do Doma kulture i videla da cela zgrada nema struju. “Mi smo zakupci poslovnog prostora u Domu kulture, tu nam se nalazi kablovska stanica. Nešto pre deset sati nestala je struja u celom objektu, zvali smo domara koji održava tu zgradu, ali on je rekao da ne može pre jutra da dođe. Signal je sam jutros došao oko pola šest, nismo ništa popravljali, verovatno je tada struja došla u objekat”, kazao je Radojković i dodao da je “čudno to što je svuda u okruženju bilo struje te da je samo taj objekat nije imao”. On je za “Raskrikavanje” potvrdio da je neko zvao njegove radnike sa molbom da sami prekinu signal, ali su oni to odbili. Nije, međutim, mogao da precizira od koga je stigao takav zahtev: „Šta da vam kažem. Očekujete od mene da ja to kažem, a sve znate”. Direktorka Kulturnog centra Brus, u okviru koga radi Dom kulture u tom gradu, Bojana Đošić potvrdila je za “Betu” da je nestao signal kablovske televizije, ali je kazala da ne zna razlog jer tada nije bila u Kulturnom centru. Aleksandar Grbić iz Brusa rekao je za “Betu” da se nakon nestanka kablovskog signala tridesetak građana Brusa okupilo ispred opštine, gde su duvanjem u pištaljke i puštanjem emisije sa telefona izrazili negodovanje zbog nestanka struje u Domu kulture, odnosno zbog prekida signala kablovskog operatera.