Dejvid Mekalister / Foto: FoNet/Medija centar

Opozicija poručila Mekalisteru da je ujedinjena u protestima

Predstavnici opozicije, koji su se juče sastali sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, poručili su da je opozicija ujedinjena u protestima “1 od 5 miliona” i zahtevima koji se tiču slobode medija, vladavine prava i fer izbora.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov rekla je da su Mekalisteru preneli osnovne zahteve protesta, koji se više od tri meseca održavaju u više od 80 gradova Srbije, a koji staju u jednu reč – “sloboda”. “Dobili smo odgovor od Mekalistera da ponekad neke stvari koje se nama predstavljaju u našim ‘neslobodnim’ medijima baš i nisu takve i da EU i te kako kritikuje situaciju u parlamentu i medijima”, kazala je Jerkov. Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić naglasio je da će njegova partija nastaviti da protestuje zajedno sa drugim opozicionim strankama, uprkos tome što nije deo Saveza za Srbiju. Istakao je da građani koji protestuju u malim sredinama zaslužuju podršku, jer je u tim mestima u Srbiji danas najopasnije živeti. Tadić je dodao da usporavanje procesa evropskih integracija odgovara i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer na taj način ima više kontrole u Srbiji, a i evropskim političarima koji se plaše te teme koja nije popularna u njihovim državama. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izjavio je da opozicija ne može da učestvuje u radu parlamenta koji “ne radi”, i da to narod govori svake subote na protestima. “Mekalister je mogao danas da vidi ujedinjenu opoziciju, koja prenosi poruke koje narod šalje sa ulice svakog vikenda”, rekao je Zelenović. On je kazao da je opozicija dostavila dokaze iz Lučana gde se vidi kako izgleda tehnologija vlasti i kako su izbori u jednom malom mestu u Srbiji bili najvažniji projekat SNS-a.

Inače, Mekalister je izjavio da ogromna većina članova Evropskog parlamenta podržava proširenje EU. “U EU su potrebne reforme, ali postoji širok konsenzus da kandidati za članstvo u Uniji treba da joj se pridruže, pošto ispune uslove”, rekao je Mekalister, dodajući da je put evropskih integracija dug proces, ali da željno očekuje Srbiju u EU, što je pre moguće.