Natali Loazo / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

“Sadašnje stanje EU ne omogućava nova pridruživanja”

Sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima, kako za EU tako i za nove države koje bi joj se pridružile”, rekla je francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo, koja je juče boravila u poseti Beogradu.

“Moramo da reformišemo EU i da izvršimo reviziju njenog funkcionisanja”, kazala  je Loazo u intervjuu za “Politiku”. Ona je rekla da Francuska smatra da Srbija ima evropsku perspektivu i da je uz Crnu Goru među zemljama koje su najviše napredovale na tom putu, otvaranjem 16 od 35 poglavlja, ali da kao prijatelj Srbije mora da kaže istinu. Istakla je da je potrebna reforma EU u intersu i njenih suseda i zemalja koje teže da joj se pridruže. Takođe je podsetila da države kandidati moraju da ispune sve kriterijume koji se odnose na svako poglavlje. Nije želela da spekuliše o mogućem datumu ulaska Srbije u EU, navodeći da se ne zna da li će Unija biti spremna i kada će Srbija biti spremna. Kao dva glavna izazova za pristup Srbije EU navela je jačanje vladavine prava i neophodnost rešavanja spora oko Kosova. Loazo je rekla da Francuska podržava dijalog između Beograda i Prištine koji vodi EU i da je spremna da pruži svoj doprinos.

A nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, upitana o svom stavu da stanje EU ne omogućava nova pridruživanja, Loazo je rekla da Francuska želi da Srbija uspe u svom poduhvatu pristupanja EU, ali i da Francuska govori jezikom prijatelja i iskreno. “Ova naša iskrenost nas prisiljava da kažemo to u trenutku kada EU proživljava izlazak Velike Britanije. Dok mi sređujemo našu kuću, razgovori Srbije i EU se nastavljaju, mnogo toga je postignuto, mnogo toga se dešava… Moramo da sagledamo stanje naših zajedničkih ambicija i puta koji moramo da prođemo da bismo stigli do zajedničkog cilja”, navela je Loazo. Vučić je zahvalio ministarki za ovu iskrenost, i dodao da je to sve ono što je Srbija i znala.